Óriási kudarc a Youtube streaming szolgáltatása

2016. november 06. - Pléh Dániel

A napokban lesz egy éve, hogy a Youtube végre megjelent a piacon régóta várt prémium streaming szolgáltatásábal, ami egyből két szolgáltatás is lett. A Youtube Music a zenekedvelők érdeklődésére tarthat majd számot, hiszen segítségével lehetőség van a hirdetések nélküli zene hallgatásra, akár videók nélkül is audio only üzemmódban, a videók lementésére, offline használatra illetve arra is, hogy a zenéket, más alkalmazás használata mellett, amolyan background üzemmódban hallgassuk. A Youtube Music szorosan integrálva lesz a Youtube másik bejelentetett szolgáltatásával, a Youtube Red-el. A Youtube Red maga a prémium szolgáltatás, ami ellentétben a Youtube Music-kal, nem csupán zenei tartalmakra fókuszál, hanem minden a Youtube-on megtalálható tartalomra, sőt egyre inkább saját gyártású tartalmakra is.

youtube-music-app1.png

Most, egy évvel a szolgáltatás indulása után láttak napvilágot az első, természetesen nem hivatalos és meg nem erősített adatok a szolgáltatás használatáról, az előfizetők számáról. És ha ezek a hírek igazak, akkor azt kell mondjuk, hogy a Youtube egy óriási problémával kell, hogy hosszú távon szembe nézzen, mégpedig azzal, hogy nem hajlandóak érte fizetni az  internetezők.

Az, hogy a prémium szolgáltatásnak 1 év elteltével mindössze másfél millió előfizetője ( és még egy millió olyan felhasználó, aki az ingyenes hónapját tölti) van, feltétlenül ezt  erősíti meg.  Ez a növekedési ütem ugyanis például alacsonyabb ,mint amilyen ütemben a TIDAL nőtt  első évében, márpedig  Jay-Z zenei szolgáltatását azért bajosan lehetne sikersztorinak nevezni. 

Persze az is igaz, hogy a Youtube jelenleg csupán három országban ( USA, Egyesült Királyság, Ausztrália)  tette elérhetővé prémium szolgáltatásait, míg a TIDAL lényegében világszerte elérhető, azonban az a három ország, ahol a Youtube Red és a Youtube Music elérhető a legfizetőképesebb, legfejlettebb zenei piacok is egyben. Így az, hogy ezeken a piacokon milyen rosszul szerepelt intő jel a kevésbé fejlett piacok kapcsán.

Márpedig ahhoz, hogy ezt a jelenlegi kiábrándító előfizetőszámot növelni tudja a Youtubenak arra van leginkább szüksége, hogy a terjeszkedést drasztikusan felgyorsítva valódi globális termékké tegye prémium  szolgáltatását is.

Ellenkező esetben viszont elmaradhatnak azok a bevételek, amelyek segítségével a jelenleg a Youtube bukását kívánó kiadók ( és előadók)  kielégíthetőek lennének. Azaz bármily hihetetlen, az amúgy lényegében pénzgyárként működő Youtube számára prémium szolgáltatásának sikere vitele  meglepően fontos, a jövőjét is befolyásoló feladat.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr10011927467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nohmenosztomen 2016.11.07. 02:23:11

A YouTube Red nem áll rendelkezésre a következő országban: Egyesült Királyság, azonban most betekintést nyerhetsz eredeti műsorainkba...
Akkor most hogy is van?

Phteven 2016.11.07. 08:25:31

Leszarom. Ingyen sem nézem/hallgatom, nemhogy pénzért.

Sia 2016.11.07. 08:38:49

Lehet hogy a "nagy" amerikai előadók számára hátukon púp a youtube, másnak viszont kincsesbánya. a Koreai pop pl. nem ölthetett voplna világméreteket youtube nélkül, de valószínűleg Justin Bieber s elenne ma mulimilliárdos, ha nem a youtubeon fedezik fel.

StanLee · https://newsroll.net 2016.11.07. 09:57:03

Nem értem a létjogosultságát, mármint azt értem, hogy a google akar valamit kezdeni a platformmal, de aki akart, annak már van valami online music streaming accountja egy másik szolgáltatónál (spotify, deezer, apple, amazon, stb.), tehát olyan nagy váltási kényszere nincs az embereknek. Akinek meg nincs, annak valósznűleg azért nincs, mert nem kell neki és nehezen lehet eladni ezt a szolgáltatást.

A saját tartalomgyártás meg annyira ratyi. Ott az amazon: én kedveltem az amazon sorozatokat még az elején, ma már annyira felhígult a minőségük, hogy nem is nézem őket. Még egy szereplő erre az igen telített piacra, szerintem felesleges. De nem az én pénzem költik legalább.

Serrin · http://ecigiblog.blog.hu/ 2016.11.07. 11:32:44

" videók lementésére, offline használatra "
Ehhez nem kell előfizetni.