Közösségi videódiszkó a Youtube köpenye alól

2017. március 27. - Pléh Dániel

A streaming szolgáltatások napjainkban már egyre kevésbé csak audio streaming szolgáltatások. Az előfizetőkért és a nagyobb bevételekért folytatott ádáz harcban ugyanis ma már az audio tartalom mellett video tartalmakat, koncertjegyeket, rádiót  és sok egyéb szolgáltatást is próbálnak nyújtani a streaming cégek.

vevo_logo_2013.gif

A helyét a bonyolult piacon kereső Vevo a közelmúltban több  irányba is elindult annak érdekében, hogy több legyen, mint a Youtube  zenei videókból álló kistestvére. Ennek érdekében a Vevo  komoly erőkkel dolgozott az elmúlt hónapokban az előfizetéses verziójának kidolgozásán.

A napokban újabb ezúttal tisztán funkcionális fejlesztést jelentett be  a Vevo. A Watch party névre hallgató funkciót legjobban talán közösségi videónézésnek lehetne fordítani. Lényege, hogy az ugyanazt a videót nézők valós időben csetelhetnek majd egymással, illetve a „szobában” közösen módosíthatják majd, hogy melyik zeneszám is legyen a következő. A végső döntés a szoba tulajdonosánál lesz és ő tudja majd magát a beszélgetés folyamatos is moderálni.  Az új közösségi funkció  megjelenésével egy időben  playlisteket is összeállíthatunk majd, így nem kell videóról videóra ugrálnunk, hogyha a közösségi élményt élvezni szeretnénk.

vevo_watch_party_macbook.png

Hogy a modell ismerős lenne? Nem véletlenül, hiszen szűk 5-6 évvel ezelőtt pont tavasszal volt a slágertéma egy közösségi zenehallgatási szolgáltatás, a Turntable.fm. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért gondolja úgy a Vevo, hogy ami 3 éve nem sikerült, az most sikerülhet? Alapvetően egyetlen de nagyon nyomos érv miatt. A Vevo már most rendelkezik azzal a bázissal, amit a Turntable.fm,mint friss startup csak  megcélzott.  Egy ekkora, több százmilliós bázison pedig ha maga a funkció valóban jó, akkor működnie is kell majd.

A vevo mindenesetre bízik a funkcióban és abban, hogy a zenekedvelők, valóban használják majd a közösségi funkciót, így hosszabb távon azt tervezik, hogy  elérhetővé tennék majd  az előadók számára is, hogy saját közösségeket építsenek.

vevo-new_mobilapp.jpgAz új funkció először a vevo.com  oldalon, majd pedig a mobilalkalmazásokban is elérhető lesz. Azokban a mobilalkalmazásokban, amelyek újabb ráncfelvarráson mennnek majd keresztül, annak érdekében, hogy a lehető leginkább személyre szabott tartalmat ajánlják majd használóiknak.  Ha kicsit gonoszak akarnánk lenni, akkor azt mondanék, hogy a Vevo Mobil app nyitóoldala erősen Spotify-os lesz majd…Az adott napszakhoz vagy előadókhoz  kapcsolódó ajánlatokat, korábban megnézett videók újbóli megnézési ehetőségét  nyújtja majd az új nyitóoldal.

Mindezeknek a célja egyetlen egy, de annál fontosabb  dolog: A Vevo önálló entitásának és szerepének erősítése, és az oldalon eltöltött idő növelése. Mindkettő kulcsfontosságú lesz annak érdekében, hogy az amúgy  igen komoly látogatottsággal bíró szolgáltatás kilépjen a Youtube árnyékából.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9812350421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.