Free Music!

Így megy tőzsdére a Spotify

2018. március 03. - Pléh Dániel

 2016-ban, sőt végül tavaly sem lépett  tőzsdére a Spotify ( ezzel sokaknak csalódást okozva) tavaly év év végén azonban már egyre több és  egyre egyértelműbb jelei voltak annak, hogy a svéd cég valóban  ilyen jellegű terveket fontolgat, hogy aztán  idén januárban már konkrét időpont is elhangozzon.

spotify-danilelek.jpg

Akkor a Spotify azt „ígérte” , hogy még az első negyedévben tőzsdére lép, ehhez pedig az kellett, hogy legkésőbb a szerdán beadja az ehhez szükséges kérelmet az amerikai tőzsdefelügyeletnél. Mindez szép csendben meg is történt,  és a közel 200 oldalas dokumentum rengeteg információval látta le az érdeklődő médiumokat, blogokat, messze nem csak a arról, hogyan is tervezi a tőzsdére lépést a Spotify.

Ahogyan azt már az előzetes megszellőztetett információk is jelezték, Daniel Ek és cége  nem a szabványosnak mondható, befektetési bankok által vezetett, a kibocsátás tekintve drágább, de sok tekintetben biztonságosabb tőzsdére lépést választotta. Mindennek értelmében a cég ajánlott kibocsátási ár , befektetési is bankok és  meghatározott ideig, meghatározott számú részvényt el nem adható befektetési bankok nélkül lép majd a parkettre.

Nézzük meg kicsit részletesebben ,folyamatában, hogy mindez mit is jelent majd a gyakorlatban

1. Nincsen kibocsátási ár

Az hogy nem lesz ajánlott és előre meghatározott kibocsátási ár azt jelenti, hogy a svéd cég a január 1 és február 22 közötti időszakban a privát kereskedésben  forgó árakat tervezi majd használni. A Spotify ezt azt árfolyam sávot beadványában le is írja: 90 és 132 dollár közötti árfolyamon mozogtak a részvények ezen időszakban. ( érdemes megjegyezni, hogy a 2017-es évben még tágabb volt a sáv, hiszen 37 és 125 dollár közötti  áron cseréltek gazdát a részvények)

A kibocsátási  ár hiánya azt is jelenti, hogy nem lesz előre meghatározott ár, azt a kereslet és a kínálat  szabja majd meg- Lévén a tőzsdei kibocsátást talán a facebook óta nem várta úgy, mint a Spotifyjét, várhatóan  az induló ár a 130-150 dolláros sávban lehet majd. 

2. Nincsen garantált részvény mennyiség

Az, hogy nem lesz garantáltan  parkettra dobott részvénymennyiség  alapjaiban befolyásolhatja majd a svéd cég tőzsdei debütálását. Egyrészt azért, mert nem lesz garantáltan parkettre vitt  részvénymennyiség, azaz a érdeklődő befektetőknek is meg kell majd küzdeniük  amennyiben részvényt szeretnének jegyezni, vásárolni. Másodsorban pedig azáltal, hogy  nem lesz garantált piacra vitt mennyiség, ad absurdum  még az is előfordulhat, hogy senki nem kíván majd eladni részvényeket, így maga a kibocsát csak papíron valósul majd meg.

Utóbbira persze minimális az esély, sokkal valószínűbb forgatókönyv, hogy a nagy kereslet fel hajtja majd az árakat, amely árszinteken mér majd megjelennek  a részvényeket eladni  hajlandó jelenlegi tulajdonosok is

3. Nincsen befektetői korlátozás

A  hagyományos tőzsdei kibocsátások esetében a  részvényeket lejegyző befektetési bankok értékesítési moratóriumot vállalnak, azaz meghatározott ideig nem szabadulhatnak meg a lejegyzett érvénymennyiségtől.  Ez a korlátozás  ebben az esetben nem lesz érvényes,  hiszen nem is lesznek  a részvényeket kötelezően lejegyző pénzintézetek bevonva.

Ugyanakkor a korábban Spotify részvényeket jegyző  vállalkozások ( mint például a Tencent) esetében a  megállapodásban foglalt korlátozások érvényben maradna és érvényesek lesznek  az után is, hogy a Spotify részvények már tőzsdén is elérhetőek lesznek.

4. Nem lesznek kibocsátó partner bankok

Ugyan a Morgan Stanley segíti a Spotifyt a tőzsdére  vezető úton, hivatalosan  nincsenek  meghatározott számú részvényt adott áron lejegyző partner bankok bevonva. Ezzel egyrészt   nem kevés  pénzt spórolt meg a Spotify, ugyanakkor jelentősen növelt  saját kockázatát, hiszen a jegyzés majdani indulásától számítva csak a kereslet és a kínálat alakítja majd a az árfolyamot.

5. Nem voltak roadshow állomások

Talán ennek kapcsán tehetjük a legkevesebb megbízható információt, hiszen a Spotify vezérkara nyilván  sokakkal, sok mindenről tárgyalt és tárgyal. Az ellenben tény ( márha a beadott papírokat  vesszük alapul), hogy hivatalos, befektetői roadshow valóban nem volt. Lesz ellenben  hivatalos befektetői nap, várhatóan közvetlenül a tőzsdei kereskedést megelőző napokban. A befektetői napra bárki regisztrálhat majd és lehetősége lesz megismerni a svéd cég  legfontosabb pénzügyi adatait , stratégiai céljait.

Birtokon belül maradó  alapítók

Sok a tradicionális tőzsdére meneteli folyamatban megszokott lépés tehát hiányzik majd a Spotify esetében. Egy nagyon sok esetben alkalmazott megoldás ugyanakkor a svéd cég menedzsmentjének tetszését is elnyerte.

spotify-danielek.jpg

Létrehoztak ugyanis olyan  elsőbbségi részvényeket,  melyek segítségével az Alapító Daniel Ek a tőzsdére lépés után is fenntarthatja majd a kontrollt a cég felett. Ezek a speciális részvények  vétó jogot adnak birtoklóiknak,   pénzügyi értékük ellenben nulla. A két alapító Daniel Ek és Martin Lorentze összesen az ilyen részvények 80%átt birtokolja majd, azaz  meghatározó szerepük lesz a jövőben is és nélkülük lényegében semmilyen döntést nem lehet majd meghozni.

 

A Spotify tőzsdére lépése során tehát a megszokottnál kevesebb támogató adat, eszköz áll majd a befektetni vágyó a svéd cég piaci helyzetében bízó befektetők számára. Az elmúlt 14   hónap, a Spotify által közölt adatai ugyanakkor adhatnak némi támpontot arra, milyen trendek is mozgatták, mozgatják a svéd cég „árfolyamát

spotify_stock_price.png

Látható, egyértelműen emelkedő a trendvonal, azaz a Spotify- ha  innen nézzük és leegyszerűsítjük jelentősen a befektetői logikát és tényezőket,  igéretes befektetésnek tűnik.

Persze ez messze nem biztosítja azt, hogy hosszú távon valóban emelkedjen majd a részvényárfolyam, azt sokkal inkább a Spotify  alapvető  működési jellemzői, lehetőségei no meg a piac  befolyásolják majd. De erről majd egy újabb postban írunk …

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr2713708240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása