Free Music!

Nekimegy a BBC a streaming zenei szolgáltatásoknak

2018. július 18. - Pléh Dániel

A BBC-t  leggyakrabban, mint a közszolgálat digitális transzformációjának éllovasát szokták emlegetni, nem is ok nélkül, hiszen az iPlayer a digitális televíziózás  etalon szolgáltatásának mondható.   Kevésbé ismert ugyanakkor, hogy a BBC zenei téren is úttörőnek számít sok tekintetben.

bbc-sounds.jpg

A BBC célja egyértelmű volt: komplett és teljes zenei élményt szeretne nyújtani., azaz a BBC adóin havi szinten elhangzó mintegy 50 000 dal kiaknázása és tömegek számára való elérhetővé tétele a komplett zenei élmény biztosítása végett.

Az iPlayer célja egyértelmű: a BBC tartalmainak  on-demand (is) elérhetővé tétele révén a fiatalabb célközönség megszólítása illetve a BBC nézettségét veszélyeztető, Nagy- Britanniában felettébb népszerű  és egyre inkább a TV helyre lépő streaming szolgáltatásokra ( Netflix, Amazon Video) adandó válasz.

Ami a televíziós tartalmakra igaz, az egyre inkább a zenei tartalmakra is átvihető és átvetíthető. A Spotify, az Apple Music, az Amazon streaming portfoliója ugyanúgy, ugyanazon elv alapján kezdi elvenni a rádió hallgatókat a hagyományos rádióadóktól, mintahogyan azt  a Netflix és társai teszik a TV esetében.

A fejlett piacokon, mint amilyen a brit is, ez a folyamat már nem csupán elméletben létezik, hanem számokkal is igazolhatóan érezhető módon fejti ki hatását. A BBC esetében ez nem kevesebbet jelent, minthogy egyetlen negyedév alatt mintegy 370 ezer fiatal hallgatót vesztett el, vagy mai talán még ennél is súlyosabb, a BBC reggeli műsora, a Today egy hónap alatt 65 ezer hallgatójától volt kénytelen búcsúzni.

A brit TV és rádió szolgáltató annál persze eltökéltebb, mintsem, hogy ezt csak úgy hagyja, így a már amúgy is jelentősnek mondható BBC on-demand zenei portfólióját- benne az iPlayer Radioval, valamint  BBC Playlister-el-  tovább koncentrálja, a versenyképesség növelése érdekében!

Az  ezek helyére lépő  BBC Sound névre hallgató web oldal és alkalmazás ugyanis egyszerre szeretne mindent nyújtani – egy helyre gyűjtött live és on-demand rádió, zenei és podcast tartalmak révén. És ami  talán még fontosabb: mindezt valóban személyre szabottan, a hallgatók ízlését fokozatosan megismerve szeretné tenni!

 

Mindez több alapvető- a BBC reményei szerint pozitív változást jelent majd a BBC  rádiók hallgatói számára:

1. Minden személyre szabott lesz

A Netflix  által kinált, totálisan személyre szabott élménye után, érthető módon minden  vetélytárs piaci szereplő valami hasonlóval szeretne előrukkolni.  A logika ugyanakkor nem követhetetlen, és

2. Megszűnik az iPlayer Radio

A BBC - ámúgy érthető okokból-  egyelőre nem kommunikálja az iPlayer Radio megszűnését, de a tény, hogy a szolgáltatás használóit az új platform irányába szeretné majd terelni…Egyelőre azonban párhuzamosan él majd mindkét szolgáltatás!

Az iPlayer Radio kedvelőinek jó hir, hogy a leginkább kedvelt iPlayer Radio megoldás,  amelnek segitségével könnyen tudunk váltani az egyes BBC rádiók között az alkalmazásban megmarad és átköltözik a BBC Soundsba.

3. Egyre több fiatalokra fókuszáló tartalom

A BBC általánosan is egyre több specifikusan a fiatalok számára szóló tartalom előállítását tervezi.  A BBC Sounds esetében mindez exkluzív, specifikusan a platformra gyártott podcastokat jelent majd  jó eséllyel.   

 

Itt a BBC forradalminak szánt zenei alkalmazása

Tavaly ősszel írtunk itt, a Muzzak hasábjain először arról, hogy a BBC egy teljesen új megközelítésű streaming szolgáltatással szeretne a piacra lépni. A most tavasszal végül megjelentetett alkalmazás ugyan nem pontosan ez, de ennek szellemében készült, ( a brand is...

A BBC Sound tehát a BBC amolyan all-in  jellegű válasza  a globális streaming szolgáltatók  által támasztott kihívásra, lokálisan. A BBC messze nem esélytelen, pontosan azét, amiért  a Spotify szeretne a Netflix útjára lépni, azaz a saját gyártású tartalmak adta előnyök miatt.

Ezen a téren a BBC előnye már-már behozhatatlan, azaz  feladata „csupán”   annyi, hogy egy platformot hozzon létre és ismertesse meg a fiatalokkal, amely márka értékben felveszi  versenyt a nagy globális szereplőkkel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5814096995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása