Free Music!

A megújuló Winamp lehet a jővő sláger zenei szolgáltatása

2018. október 28. - Pléh Dániel

A Winamp nevet nem nagyon kell senkinek bemutatni, a 2000-es évek elejének, közepének, azaz az MP3 korszaknak az ikonikus és kihagyhatatlan szereplője volt, ugyanúgy, mint a mai vezető streaming szolgáltatások. 2000-es évek második felében aztán  az iTunes illetve a mobiltelefonok előretörésével fokozatosan háttérbe szorult, melyből többször próbált kitörni, sajnos alapvetően sikertelenül.

winamp_llllama2.jpg

A Winmap jelenleg a Universal Music tulajdonosa, a Vivendi  által 64%-ban tulajdonolt belga Radionomy. Az akvizíció pillanatába a hivatalos megfogalmazás szerint a Vivendi felől érkező befektetést a belga cég innovációra illetve a várhatóan növekvő audio piacon való térnyerése használja majd. Minden jel szerint ennek ha idén már nem is 2019-ben az első eredményét láthatjuk is majd!

Közös tulajdonban a Universal Music és a Winamp

A winamp a kilencvenes évek ikonikus zenelejátszó szoftvere a 2000-es élvekben az iTunes illetve a mobiltelefonok előretörésével fokozatosan háttérbe szorult, melyből többször próbált kitörni, sajnos alapvetően sikertelenül. A szolgáltatás anno még a dotkom lufi idején megvásárló AOL egy ideig fejleszteni próbálta, felmerült, hogy streaming szolgáltatás lesz belőle, hogy aztán 2013 végén már a bezárását lebegtesse meg.

 

A Radinomy ugyanis a héten bejelentette, hogy a Winamp dekstop verziójának idei megújulása után, jövőre mobil Winamp érkezik majd! Egyelőre túlzottan sok információt nem árult el a projektről a  tulajdonos Radionomy, de annyit igen, hogy a fókusz kifejezetten a mobilon lenne, azaz az új Winamp egy elsősorban mobil termék lenne.

Egy olyan mobiltermék, melynek bevallott célja az lenne, hogy megteremtse a kapcsolatot a legfontosabb streaming szolgáltatások között.

Hogy mindent utópisztikusan hangzik? Abszolút mértékben! Hogy népszerű lenne-e a streaming szolgáltatások használó körében? Abszolút mértékben! Hogy a nagy zenei kiadók érdeke lenne -e mindez? Talán? Hogy a vezető streaming szolgáltatások örülnének-e egy  ilyen jellegű aggregátornak? Szinte biztosan nem!

Mindezek ismeretében aztán abszolút jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mit is szeretne a Winamp és tulajdonosa? A válasz lényege és ereje pedig pontosan a tulajdonosban rejlik! A világ legnagyobb zenei kiadójának(közvetett) résztulajdonaként a Winamp lehet az a szolgáltatás, amely megteremti  azt a  fajta forgalomterep szerepet, amiről mind a kiadók, mind a streaming szolgáltatók álmodoznak.

A lehetetlennek tűnő küldetés kulcsa pedig pontosan a fent említett tulajdonos lehet! Az extravagáns Lucian Grange vezette Universal Music ugyanis már régebb óta gondolkozik egy saját streaming szolgáltatáson, … ehhez pedig a közelmúltban csatlakozott a Sony Music is.  A Radionomy által megszellőztetett információk alapján a jogi megoldással nem  lesz gond, ami azt sugallja, hogy a Universal erősen támogatja őket a projekt megvalósulásában

Bármely, saját márka alatt futó szolgáltatás, amely csupán saját tartalmakra alapozna, a legkisebb eséllyel sem bírna a vezető streaming paci szereplőkkel szemben! Aki azonban a forgalomterelő szerepet betölti, az mind a streaming szolgáltatók, mind a kiadók érdekeit szolgálja majd.

Azzal pedig, hogy a Winamp- az elképzelések szerint- integrálja majd az offline és online zenehallgatási élményt egy régi-régi, még a felhő alapú zenei szolgáltatások  idejében megfogalmazódott fogyasztói igényre adhat választ. A zenekedvelők számára a lényeg ugyanis az lenne, hogy a nagy nehézségek árán összegyűjtött zenei gyűjteményük egy helyen, minden platformról elérhető legyen.  Itt ebben az esetben zenei gyűjtemény alatt értük playlisteket,  megvásárolt zenéket, saját zenéket, CD mindent, amit valaha hallgatunk. Ha ez valóban sikerül a Winampnek, akkor a 2020-as években is ugyanolyan meghatározó szereplő lehet, mint 15 éve volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4214312013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása