Free Music!

Nem viccel a Google: minden Android telefon zenei lejátszója a Youtube Music lehet

2019. január 20. - Pléh Dániel

Lassan fél éve, hogy elindult a Youtube Spotify vetélytársnak tervezett szolgáltatása, a Youtube Music. Az indulást megelőzőn illetve a kiadókkal az ingyenes tartalmak kapcsán folytatott háború kapcsán is felmerült, hogy vajon a Goolge mennyire gondolja komolyan, hogy a prémium zenei szolgáltatások körében is mérvadó szereplő szeretne lenni.

youtube-music-1000x500.jpg

A kiadók sokkal inkább szeretnék egyfajta  prémium zenei szolgáltatásként látni, nagy kérdés azonban, hogy ezt a szerepet a Youtube be tudja, be akartja-e tölteni, illetve ha igen, akkor  ki vesz, veheti át a helyét az ingyenes zenei videók terén.

Ezzel szemben a prémium szolgáltatása, szolgáltatásai  a Youtubenak pedig sok mindennek mondhatóak csak sikeresnek nem, egyes elemzések szerint pedig egyértelműen vele szemben nyernek teret a Spotify-hoz hasonló streaming szolgáltatások. ( elsősorban a tengerentúlon..)  Igaz ez a Google Music-ra , amely, valljuk meg, igazán előfizetői bázisa alapján fel sem került  térképre. és igaz ez a Youtube re néven indított prémium szolgáltatásra is.

A Youtube Music kapcsán ugyanakkor több jel is arra utalt, hogy a Google ezúttal valóban komolyan gondolhatja zeneipari terveit! Ennek egyik legfőbb jele az volt, hogy a keresőóriás kész volt arra, amire addig sosem: meglépni azt, hogy  felszámolva a házon belül versengő zenei szolgáltatásainak egy részét, egyelten zenei szolgáltatása legyen csupán!

A Youtube Music legújabb 2.65-ös verziója ugyanakkor újabb komoly Google lépésekről ránthatta le a leplet.  Minden jel szerint ugyanis a Youtube Music következő verziója egyben az Android operációs rendszer alapértelmezett zene lejátszója is lehet majd! Ez eleddig a Google Play Music volt, amely nyilván amennyiben valóban megszűnik elveszti majd ezt a szerepét.

apk-insight-youtube-music-2-65.jpg

Ehhez persze az is kell, hogy a Youtube Music képes legyen a mobilkészüléken tárolt zenéket is lejátszani, azaz ne csupán streaming alkalmazás legyen. A 2.65-ös verzió erre is megoldást jelent majd, azaz immár technológiai akadálya sem lehet annak, hogy a Youtube Music audio lejátszóként is funkcionáljon.

Az, hogy a Youtube Music válhat a világ legnépszerűbb mobil operációs rendszerének alapértelmezett zenelejátszójává értelemszerűen hatalmas lehetőség és marketing eszköz a Youtube  és a Google számára.

Ezáltal még az eddigeknél is sokkal több zenekedvelő találkozik majd a Youtube Music ingyenes verziójával, az eddigieknél is több adatot  gyűjthet majd az alkalmazás zenehallgatási szokásainkról és ajánlhat majd ezek segítségével egyre pontosabban és pontosabban zenéket nekünk.  Azaz a Youtube music lényegében, Androidon megkerülhetetlen zenehallgatási platformmá válhat hamarosan…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5314557116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása