Minden hatodik amerikai fizet streaming zenei szolgáltatásért

2019. március 16. - Pléh Dániel

 Az elmúlt években   a világ legnagyobb zenei piacán, az Egyesült Államokban olyan mértékben növekedtek a streaming szolgáltatások, hogy csak az volt a kérdés, mikor kezd majd el az az eszement növekedés kifulladni.

united_states_music_industry.png

A napokban megjelent adatok  alapján  kijelenthető, ez az év nem a 2018-as volt, ugyanis folytatódott a streaming száguldás és ezáltal a tengerentúli zeneipari bevételek növekedése..

usa_music_rev-2016-18.jpg

 

A 2018-as évben a zeneipari bevételek az Egyesült Államokban megközelítették a 10 milliárd dollárt, ami az előző évhez képest ugyan kisebb növekedés, de még mindig kétszámjegyű,11%-os.

A növekedés motorját- természetesen- továbbra is a streaming szolgáltatások adják.

 

 

2018-ban a streaming szolgáltatásokból származó bevételek  7,4 milliárd dollárt tettek ki.  Ennek legnagyobb usa_streaming_revenues_2018.jpgrésze ( 4.6 milliárd) a klasszikus streaming szolgáltatásokból- mint a Spotify vagy az Apple Music- származott.   Ugyanakkor a streaming  szolgáltatások piacain végbemenő innovációt  mi sem érzékelteti jobban, hogy a limitált  hozzáférést kínáló streaming szolgáltatások*- mint például az Amazon Prime Music- 26%-ot növekedve, immáron közel 750 millió dollár árvbevételt termeltek,  vagy  az on-demand rádiószolgáltatások- mint például a Pandora- amelyek bevételei először haladták meg az 1 milliárd dollárt.

 

A streaming szolgáltatások népszerűsége tehát töretlenül növekszik, ami nem csak a bevétele növekedésében, hanem az ilyen jellegű szolgáltatásért fizetők számában is jelentkezik, szerencsére. 2018-ban gyakorlatilag havonta 1 millió új előfizetőt jelent meg a tengerentúli zenei piacokon. Ennek köszönhetően pedig immáron több,mint 50 milliónyian fizetnek a streaming szolgáltatások valamilyen formájáért, azaz minden hatodik amerikai állampolgár streaming zenei előfizetőnek számít!

usa_streamuser_2011-18_1.jpg

Az a kettősség, ami az elmúlt években jellemezte az USA zenei piacait, persze megmaradt továbbra is. A streaming szolgáltatások különböző típusai messze két számjegyű mértékben növekszenek, miközben a 2000-es évek közepének digitális szolgáltatása, az a lá carte letöltés ( ki emlékszik már az iTunes Music Store-ra? ) minden típusa 30%-ot megközelítő mértékben esett, míg a hosszú éveken át csökkenő CD eladások csökkenése ismét felgyorsult és meghaladta a 30%-ot.

usa_riaa_2018.jpg

A zeneipar átalakulását talán a legjobban az az adat szemlélteti, hogy a CD eladásokból származó bevételek  2018-ban kisebbek voltak, mint bármelyik streaming szegmens…

Az egyre inkább végeláthatatlannak tűnő növekedés immáron negyedik éve folyamatosan növekszik a tengerentúli zeneipar- ellenére  a sötétebb felhők azért már gyülekeznek a tengerentúli zenei piacok felett.  A növekedés motorját adó streaming szolgáltatások növekedési üteme ugyanis masszívan lassul, évről évre. Akkor ,amikor pedig  ez az üteme nulla közelébe ( vagy akár csak 5% alá) lassul, komoly bajba kerülhet a tengerentúli zeneipar ismét!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr2914674143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.