Free Music!

Örült harc a világ legnagyobb zenei piacáért

2020. január 28. - Pléh Dániel

Az Egyesült Államok a világ legjelentősebb zenei piaca , és minden jelenleg ismert információ alapján ez így is marad még évekig. És ugyan globálisan ( egyelőre) nem is látszik még az a szereplő, aki képes lenne a svéd Spotify uralmát, akár csak megkérdőjelezni is. Alapjaiban más ugyanakkor a helyzet  a világ legjelentősebb zenei piacán, az Egyesült Államokban.

us-map-states-2018.jpg

Ahol ugyanis  elképesztően brutális verseny kezd kialakulni a piacvezető pozícióiért! Az Apple már 2018 közepén azzal „”dicsekedett” hogy „a most befejeződött negyedévben az Észak-Amerikai piacokon átvehettük a vezetés a Spotify-tól ”  Mindez akár igaz is lehet, de egyáltalán nem biztos, hogy ez azt is fogja jelenteni, hogy az Apple lesz a tengerentúli piacokon a piacvezető erő!

emarketer_pandora_spotify.jpgAz ugyanis jelenleg inkább a Pandora, hiszen a kaliforniai rádió jelenlegi havi aktív hallgatói bázisa a  tengerentúlon meghaladja a svéd cégét, nem is kevéssel. A különbség ugyanakkor csökken, nem is kevéssel és a trend is egyértelműen a Spotify sikerét jósolja.  Az Emarketer adatai alapján legkésőbb 2022-ben, azaz 2 éven belül a svéd cég aktív felhasználószámban  felülmúlja majd a kaliforniai online rádiót. 

Egyáltalán nem biztos ugyanakkor az sem, hogy a Spotify lesz a tengerentúli piacok ura.  Az Amazon zenei szolgáltatás portfoliója ugyanis döbbenetes ütemben tör fel.

Mindez persze globális adat, de mivel az Amazon zenei szolgáltatásának kulcsa az Amazon Prime  jelenleg  leginkább az Egyesült Államokban elterjedt, így joggal feltételezhetjük, hogy a növekedési ütemből is az USA veszi ki leginkább a részét.  

 

apple_spotify_amazon_growth_1.jpg

 

Márpedig az Amazon Music növekedési üteme immáron 2 éve bőven kétszerese,mint a piacvezető 2 szolgáltatásé.

A kérdésre tehát ma, jelenlegi tudásunk birtokában a helyes válasz az, hogy  még mindig a Pandora legnépszerűbb zenei szolgáltatás a tengerentúlon mögötte fej-fej mellett az Apple Music és a Spotify következik.

1-2 év múlva ugyanez a kijelentés pedig jó eséllyel úgy hangzik majd,( bármennyire is szomorú ettől az Apple és a Spotify)  hogy  a tengerentúli piacot az Amazon uralja, az Apple és a Spotify előtt.  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8115406420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása