Free Music!

Alapjaiban rázta meg a Spotify üzleti modelljét a koronavírus járvány

2020. november 17. - Pléh Dániel

A koronavírus ha különböző mértékben is, de mindenképpen alapjaiban formálta és  formálja a világ zeneiparát. Legutóbb, amikor pillantást vetettünk a piacvezető cég, a Spotify eredményeire, abban csak kis mértékben volt még jelen a koronavírus hatása.

spotify_podcast_1.jpg

A napokban közzétett, harmadik negyedéves jelentés ugyanakkor már minden tekintetben egy a koronavírus által dominált zenefogyasztási környezetben mutatta és mutatja meg a Spotify helyzetét.   

Nagyon bejött a koronavírus a Spotify-nak

Újabb három hónap telt el, így a piacvezető streaming szolgáltató a Spotify újabb negyedéves jelentéssel jelentkezett. Ami mindenképpen történelminek számít majd, hiszen a koronavírus hatásai előtti utolsó negyedév adatait foglalta össze. És persze azért is várta feszült figyelemmel a zeneipar...

 Mint a legtöbb tőzsdei jelentés a tech szektorban, a Spotify harmadik negyedéves jelentése is sokféleképpen értelmezhető.

Ha csupán a svéd cég által legtöbbet és leggyakrabban hangoztatott adatot- előfizetőszám- nézzük, akkor minden a legnagyobb rendben van! A Spotify ugyanis az egy évvel ezelőttihez képest 30 millió előfizetővel, azaz 27%-al tudta növelni előfizetői táborát.

spotify-2002q3_press.jpg

Már nem feltétlenül annyira jó jel, hogy az ingyenes felhasználók száma 29%-al növekedett, azaz ezt erősebben tudta növelni Daniel Ek cége, mint az előfizető táborát. 

A befektetők által árgús szemekkel figyelt árbevétel illetve eredményesség már sokkal vegyesebb képet mutat.

spotify_result_2020q3.jpgA szép bevétel növekedés ellenére is ugyanis a Spotify az elmúlt negyedévben is veszteséges volt, méghogyha a vártnál kisebb mértékben is.

2020 első három negyedévében ugyanakkor a svéd cég összesen közel 600 millió dollár veszteséget halmozott fel, ami az első 9 havi  4,9 milliárdos össz-árbevételre vetítve közel 10%-os árbevétel arányos veszteséget jelent!

Daniel Ekék számára tehát a növekvő felhasználószám  ellenére is komoly bevételi gondok adódnak, és ez természetesen a koronavírus járvány hatása!

Az egyik az egy felhasználóra eső árbevétel. Nem új keletű gondról beszélünk a Spotify esetében ,  de az idei évben Y2Y alapon, azaz az előző évhez képest már 10%-os a csökkenés! Ami talán azonban még magánál az ARPU csökkenésnél is súlyosabb problémát jelezhet az az, hogy az adatok szerint a svéd cég a kisebb, nem annyira fejlett piacojon nem hogy nőni tudott volna, de előfizetőket vesztett!spotify_subybyregion_2020q3.jpg

Mindez két okból roppant fájdalmas a Spotify számára. Egyrészt mivel a svéd cég- és alapvetően az audio  streaming szolgáltatások-  a kevésbé fejlett, de nagy növekedési potenciállal bíró piacokon szeretnének növekedni. Pontosan ezek a piacok azok- például az indiai- ahol most a Spotify előfizetőket vesztett!  És a Spotify- 2020 harmadik negyedévében- ezeken a piacokon nem hogy nőni nem tudott, hanem előfizetőket vesztett!

További szomorú hír a befektetők és részvénytulajdonosok számára, hogy a Spotify- ahogyan arra számított is, igen markáns hirdetési bevétel visszaeséssel szembesült a pandémia első sokk hatása után.  

Ebből a harmadik negyedévben aztán valamelyest fel tudott tápászkodni a svéd cég, de ettől még tény, hogy gyakorlatilag 2019 harmadik negyedéve óta egy helyben topog a svéd cég hirdetési üzletága, azaz a svéd cég azon reményei, hogy az előfizetés alapú szolgáltatás mellé képes lesz egy újabb  üzleti lábat felépíteni, minden jel szerint kudarcot vallottak.

 spotify_ad_rev_2020q3.jpg

A kettő együtt pedig azt jelentheti, hogy Daniel Ek-nek új narratívát kell találnia, amelynek segítségével a Spotify növekedését a befektetők számára kommunikálja.  Eddig a felhasználószám és bevétel  növekedés volt az, de ez érezhetően léket kapott a koronavírus által. Az egyre csökkenő ARPU és az egyre olcsóbban elért felhasználók nehezen lesz kommunikálható a befektetők felé. A Podcast jó eséllyel ilyen terület lehet,de a Spotify-nak még sokat, nagyon sokat kell azon dolgoznia, hogy azzá is váljon!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8716117700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása