Free Music!

A Google a zenefelismerést is dominálni fogja

2020. november 30. - Pléh Dániel

Pár évvel ezelőtt amikor digitalis zenei szolgáltatásokról beszéltünk, akkor lényegében csak és kizárólag digitális letöltésre ( például ITunes) vagy  audio streaming szolgáltatásokra gondolhattunk. 2020-ra ez a kép lényegesen bonyoltabbá vált a chat szolgáltatók zenei törekvéseivel, a videó és az audio streaming egyre erősebb összekapcsolódásával

google-search-music-hum.jpg

A felhasználó, zenekedvelők és ezen szolgáltatások között helyezkedett al a Shazam, egyfajta kívülállóként a Shazam. Az Shazam, amely a terület-  zenefelismerés-  lényegében egyetlen szereplője volt, ennek megflelően ki is sajátította szinte azt magának.  Nyilván ez is nagy mértékben közrejátszott abban, hogy az Apple megvásárolta a szolgáltatást.

 És ugyan az Apple eleddig nem igazán használta fel a Shazamban rejlő lehetőségéket, ezzel a Shazam által nyújtott funkcionalitás felkerült a nagy tech óriások térképére is. Nem véletlen tehát, hogy a Google, már   évek óta dolgozik saját zenefelismerési megoldásán.

Amelyt idén aztán olyan funkciókkal ruházott fel ,mely alapján kijelenthető, hogy funkcionalitásban már megelőzi a Shazamot! A Google globális keresési logikájába beillesztett funkció segítségével egyrészt ugyanúgy tudunk zenéket keresni, mint a Shazam-al.   A Google ugyanakkor egy új és végtelenül hasznos funkcióval is felvértezte zenekeresőjét. Ez pedig nem más, mint, hogy  egy dalt. vagy dalrészletet eldúdolva- is képes találatokat adni.

 

Az új funkció elérhető a Google alkalmazásban, mind iOS-en, mind Androidon, de természetesen maga a Google okos asszisztense is képes kezelni immáron a többféle dalkeresést.

A Google okozhatja a Shazam vesztét

Napjainkban a legtöbb szó a streaming piacokról, a streaming szolgáltatásokról és azokról az óriás cégekről szól, amelyek ezen a piacon egyre aktívabban vannak jelen. A digitális zenei szolgáltatások ugyanakkor nem csak streaming szolgáltatásokból állnak. Talán nem is gondolnánk, hogy a mára, mindennapjaink abszolút részévé vált, de a zenefelismerés, lényegében egyetlen szereplő, a Shazam által dominált.

A megoldás kulcsa a mesterséges intelligencia és a gép tanulás alkalmazása. Amikor egy dalt dúdolunk, a Google alkalamazásában levő gépi tanuló algoritmusok átalakítják azt számokká, majd pedig ezt a mintát hasonlítják össze a zenei adatbázisban levő dalok lenyomataival.  Az egész technológia alapjait a Google már 2018-bnlefekttt, amikor (még)  Google Music-hoz létrehozta zenemegismerési  zenefelismerési algoritmusát, a Now Playing-et.

A Shazam Apple általi felvásárlása óta nagyon sokat változott ez a piac, ahol napjainkra a zenefelismerés tulajdonképpen egy apró melléktermékké vált, a hatalmas és az elkövetkezendő éveket meghatározó otthoni okos asszisztensek fejlesztésében.   Ezen a piacon és ebben a versenyben az Apple messze lemaradva követi az Amazont és a Google-t. így az, amit a zenfelismerésben látunk , tulajdonképpen csak ennek az Apple számára szerencsétlen leképeződése.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr2916264876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása