Free Music!

Mihez kezd 400 milliárd forinttal a Spotify?

2021. június 21. - Pléh Dániel

Mielőtt a Spotify tőzsdére lépett volna 2016-ban,  mint minden startup esetében, a svéd cég esetében  is megszokott hír volt a cég tájáról, amikor arról tájékoztatott, hogy milyen új befektetéseket vontak be, mekkora értékeléssel.    

spotify-1200-80.jpg

Azzal, hogy a Spotify immáron tőzsdei cég, a tőkebevonás sem olyan egyszerű ma már, hiszen az újabb befektetők immár nem kaphatnak szabadon részesedést a cégből, mint a tőzsdére lépés előtt. Természetesen előfordulhat, hogy egy tőzsdei cégnek is plusz tőkére van szüksége. Ebben az esetben a kötvénykibocsátás a járható út.

Ezt tette a Spotify is méghozzá nem is akármilyen, 1.3 milliárd dollár értékben! A kötvények 5 évesek, azaz 2026-ban járnak majd le, addig pedig egyelőre nem közölt ( vagy titkos) mértékű éves juttatást is biztosítanak majd.

A hatalmas összegű – közel 500 milliárd forintos- kötvény kibocsátás technikai részleteinél persze sokkal fontosabb, hogy miért van erre szüksége a svéd cégnek?  Túl sok támogatást ez ügyben  nem adott a Spotify hivatalos közleményében- A cég jelezte, hogy általános üzleti célokra kívánja felhasználni a hatalmas összeget-  így spekuláljunk kicsit, mire mehet el ez az összeg?

  1. Működési hitel

 Startupok esetében  nem ritka, hogy az új befektetéseket a terjeszkedés, innováció és az operatív működés finanszírozására fordítják. A Spotify esetében sem volt mindez másképpen a múltban. A jelenben, tőzsdei cégként ez ugyanakkor szinte elképzelhetetlen! Bármilyen, a svéd cég fizetőképességét érintő negatív hír azonnal a mélybe lökné az árfolyamokat!

2. Részvény visszavásárlás

 A részvényvisszavásárlás gyakori lépés tőzsdei cégek részéről. Egyrészt, mert  erőt tud mutatni a részvényesek felé, másrészt pedig azért, mert csökkenti,  piacon elérhető részvények számát, ezáltal pedig növelni a tulajdonosi kontrollt.

 A fentiek ismeretében logikus lépés lenne, hogyha a Spotify ennek a brutális összegnek legalább egy részét erre fordítaná!

 3. Akvizíció

Mégis talán a legvalószínűbb, hogy a svéd cég akvizícióikra fogja használni ezt az irdaltan összeget!Fundamentálisan abszolút nem lenne váratlan lépés, hogyha Daniel Ek és csapata további Podcast tartalmak és szolgáltatások megvásárlására költené az összeg jelentősebb részét.  

Az akvizíció kapcán persze azt se felejtsük el, hogy a Spotify podcast illetve alternatív audio területen való terjeszkedésébe tökéletesen beleillene az egyik legforróbb jelenlegi startup, a Clubhuse megvásárlása. Annak a Clubhouse-nak a megvásárlása, amely értéke valahol pont 1 milliárd dollár körül mozog éppen..A Clubhouse akvizíció azért is lehetne fontos a Spotify számára, mert még egy a növekedésének a kezdetén álló cégről van szó, amelyet így könnyebb lehetne integrálni az egyre szerteágazóbb Spotify platformba.  

De a Clubhouse-on felül is volt már példa rá, hogy a svéd cég komoly akvizíción gondolkodott. akkor a Berlini Soundcloud volt az esetleges célpont. A Soudcloud azóta sokkal jobb piaci és pénzügyi helyzetben van, és az ára is sokkal borsosabb, mint 1 milliárd dollár…

Akár kire vagy mire is fordítja majd a svéd cég a közel  500 milliárd forintot, az biztos, hogy fontos lesz, hogy jól tegye azt! Azon ugyanis hogy hogyan, mennyire hatékonyan használja fel, akár a jövője is múlhat!

                                                                                                                                                                                                                                                                           

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8716461288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása