Free Music!

Száguld a podcasting a tengerentúlon

2021. november 26. - Pléh Dániel

Az amerikai a világ legjelentősebb zenei piaca, így minden, s tengerentúli zenekedvelők tartalom és különösen zene tartalom fogyasztási szokásairól szóló felmérés kiemelt figyelmet kap és érdemel.   Ez az amit a Edison research minden évben ,megtesz nekünk roppant hasznos információkat nyújtva arról, hogyan a alakul át lassan, de biztosan az, ahogyan a világ legnagyobb zenei piacán zenét hallgatnak a zenekedvelők.

us_mobile_apps_1.jpg

Önmagában az audio tartalmakat hallgatók száma kicsit tovább növekedett és most már alulról súrolja a 200 milliót, azaz 3-ból két amerikai hallgat valamilyen formában online zenei tartalmakat.

edison_2021_audio_monthly.jpg

 

Önmagában ez az adat jól hangzik, de önmagában nem mutatja mennyien számítanak aktív hallgatónak. Azt, hogy a 192 millió emberből 176 millióan  hetente is hallgatnak  audio tartalmakat már sokkal jobban. Ugyancsak  a növekvő aktivitást jelzi, hogy a napi szinten zenei tartalmakkal eltöltött idő, több, mint 1 perccel növekedett az előző 2020-as évhez képest.

edison_2021_timespent.jpg

Audio streaming

Ugyan márkaismertségben továbbra is a Pandora számít piacvezetőnek, heti szinten a legtöbben arról számoltak e, hogy a Spotify szolgáltatását használták. A svéd céget követte a Pandora, őket pedig Youtube Music. Az Apple Music, az Amazon mögött csak ötödik helyen végzett a listán, ami jól mutatja, mekkora bajban is van az Apple zenei szolgáltatása hazai pályán a tengerentúlon.

edison_2021_brands.jpg

Rádiózás

 Sokaknak érthető okokból nem tetszik, de ettől még tény, a hagyományos értelemben  vett rádiózás a végnapjait éli. Hogy miért arról a következőkben részletesebben is írunk majd. Talán az utolsó mentsvárak egyike ugyanakkor az autózás, az autók. Az autóban ugyanis még továbbra is toronymagasan a legnépszerűbb zenehallgatási mód a hagyományos rádió , igaz a 6%-os csökkenés egy év alatt már messze nem a stabilitást jelzi…A CD lejátszók ugyancsak érthető okokból- ugyancsak eltűnőben vannak az autókból – a helyüket pedig a digitális megoldások- saját zene,  online audio, podcast- veszik át.

edison_sources.jpg

Podcasting

Az elmúlt évek abszolút slágere a podcasting, és mindez az Edison adatain is látszik! A piackutató cég adatai alapján ugyanis 116 millió amerikai állította azt, hogy az elmúlt hónapban  hallgatott podcast tartalmat! ez nem kevesebbet jelent, minthogy  minden harmadik amerikai hallgat podcastot havi rendszerességel!

Ugyanúgy természetesen, ahogyan a digitális zenei szolgáltatásoknál, a podcast esetében is megbízhatóbb adatot mutat, ha a heti szinten podcastot hallgatók számát  nézzük. 

edison_2021_podcast_monthly.jpg

Az Edison adatai szerit 80 millióan hallgatnak heti szinten podcastokat, azaz a teljes podcast hallgató tábor közel 70%-a heti rendszerességel teszi ezt.

 ...............................................................................................................................................................

A podcasting és az online zenei szolgáltatások párhuzamos növekedése és térnyerése olyan harapófogba hozhatja a hagyományos rádiókat, melyből totális és alapvető megújulás nélkül nem tud mér kijönni az iparág.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr4916748798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása