Free Music!

Tényleg akkor bajban van a Spotify ,mint amit a tőzsde mutat?

2022. február 13. - Pléh Dániel

A Spotify idén áprilisban lesz 3 éve, hogy megjelent a New York-i tőzsdén. Azóta- mintahogy amúgy a legtöbb zeneipari cég esetében- az árfolyam igazi hullámvasúton volt , és megjárt hegyet völgyet egyaránt. (Elég, ha csak a tavalyi évről szóló keretes írásunkat megnézi a kedves olvasó)

spotify_app_getty.jpg

A mostani tőzsdei helyzet ugyanakkor olyan, amilyennel még nem nagyon szembesült, szembesülhetett a Spotify ( és amúgy sok más fiatal technológia cég sem) : az egekben levő infláció ugyanis alapjaiban kezdi ki a növekedésben bízó cégek üzleti modelljét és pénzügyi szerkezetét.

Hegyen völgyön keresztül zakatol a vonat

A technológia, pláne a friss technológiai cégek esetében nem ritka,hogy tőzsdei pályafutások sok emelkedő, és sok csökkenő fázist tartalmazzanak.

Mindez  a Spotify-ra is igaz, mégis ami tavaly azaz 2021- ben és idén az év elején történt a svéd cég papírjaival, az  sok tekintetben ritka.

spotify_stock_2020-22.jpg

A 2020-ban a világot sokkoló COVID-19 járvány az olyan cégeknek, amelyek otthon is élvezhető szolgáltatástokat nyújtanak, fonák módon inkább lehetőség volt, mint tragédia. Így volt ez Daniel Ek cége esetében is, amely a koronavírus  járvány egyik sikerpapírjának számított. A bizalom a csúcsát  2020 végén- 2021 elején érte el, ekkor egy Spotify részvényért közel 400 dollárt adtak. A befektetők ekkor maximálisan bíztak abban, hogy a podcasting tényleg  új szintekre emelheti a svéd cég bevételeit illetve eredményességét.

Innen, erről a szintről indult meg a részvény lejtmenete! A Spotify részvények az elmúlt egy évben értéküknek közel 45%-át vesztették el! Ebbe persze  vaskosan közre játszik az ide év elejének tőzsdei zuhanása is, de ettől még tény, markánsan és drámaian változott meg a svéd cég jövőjével kapcsolatos befektetői megítélés!

Daniel Ek cége és csapata teghát eleve egy hektikus pillanatban  volt kénytelen  előállni saját negyedéves számaival.  Azokkal a számokkal, amelyek sok tekintetben nem is voltak rossznak mondhatóak!

Semmi esetre sem lehet ugyanis rossznak mondani azt, hogy immáron több,mint 400 millió ember használja a Spotify- valamelyik szolgáltatását és közülük  közel 200 millióan el is fizetnek rá.

spotify_subs_2021q4.jpg

A 180 millió előfizető 8 millióval ( 5%-al) magasabb, mint az előző negyedév végén és  25 millióval mint az előző év hasonló időszakában. A teljes aktív felhasználószám meghaladta a 400 milliót, ami 7%-os növekedés az egy negyedévvel korábbihoz és 17%-os növekedés egy évvel ezelőtthöz képest.

spotify_revenues_2021q4.jpgA felhasználószám növekedés természetesen a bevételekben is meg kellett, hogy mutatkozzon.Az előző évhez képest az előfizetési bevételek 20%-ot meghaladó mérétken nőttek, a hirdetési bevételek ( nem kis mértékben a podcastingnak köszönhetően) pedig 40%-ot meghaladó mértékben emelkedtek!

Egy botrány, amelynek a hullámai nagyon messze vezethetnek

Akkor, amikor a Spotify belevágott podcast birodalmának építésébe nem nagyon számított arra, hogy egyszer pont emiatt kerül a támadások kereszt tüzébe. Amikor 100 millió dollárt fizetett a legnépszerűbb ( de jó eséllyel egyben legmegosztóbb tengerentúli podcaster,  Joe Rogan exkluzív jogaiért) akkor már talán.

spotify_joe_reagan.jpg

Joe Rogan ugyanis a műsorában folyamatosan oltásszkeptikus véleményeknek és dezinformációknak ad helyet, az erősen vitatott ivermektin szedésére buzdít a Covid ellen, és az oltási igazolványt a diktatúrához vezető út következő lépésének tartja, emiatt persze rengeteg támogatót és persze ellenséget is szerzett magának.

Daniel Ek és cége egy nagyon nehezen menedzselhető spirálba került  azzal, hogy tulajdonképpen a között kellett választania, hogy olyan legendákkal vesszen össze, mint Neil Young vagy  szakítson legjelentősebb befektetésével.

A probléma azonban ennél sokkal-sokkal jelentősebb és mélyebb!A svéd cég ugyanis azzal, hogy beengedte a podcastokat

egyszerre technológiaiból  médiacéggé vált, ezzel nagyon sok problémát magára rántva. Hirtelen Mark Zuckerberg összes gondja, ellenvetése és félelme attól ,hogy as Facebook belépjen a tartalomiparba   Daniel Ek számára is valósággá vált.

Saját bőrén tapasztalhatja meg azt most a svéd cég ( és vezetősége), hogy míg a zenében nincsen ellenségeskedés az egyes stílusok rajongói között, a véleményvilágban- különösen abban az egyre polarizálódó véleményvilágban amiben élünk- a vélemény csoportok közötti viták, megvetés szinte mindennaposak.   

Ami pedig különösen veszélyes lehet a Spotify számára az az, hogy ezekben a vitákban az előadók  is érintettek lehetnek. Neil Young esete csak egy, és valószínűleg messze nem is a legfájóbb-  a lehetséges vitázó előadók közül. Amennyiben  igazi sztár vagy népszerű előadók egész sora  tesz majd úgy, mint Neil Young, az a Spotify létét is veszélyeztetheti majd!

Jogosan merülhet hát fel a kérdés: az előzetes várakozásokkal fundamentálisan összhangban levő, sőt azokat picit meghaladó negyedéves adatok után mi okozta a részvény  árfolyam beszakadását?  Sk tényező kellett hozzá, kezdve a negatív tőzsdei hangulattól, a svéd cégtől szokatlan botrányon át a bizonytalan 2022-es előrejelzésekig.

Talán a utóbbi volt a legjelentősebb csepp a pohárban. A svéd cég 2022 első negyed évére vonatkozó előrejelzése ugyanis sokkolta  piacot és a befektetőket.  A teljes felhasználószámra 418 milliós, az előfizetőszámra pedig 183 millió fős adatot jelez előre a svéd cég menedzsmentje. Azaz 2022 első negyedévében mind a felhasználók, mind az előfizetők számában alig számítanak emelkedésre. ( csak emlékeztetőül és viszonyításképpen 2021  utolsó negyedévében 25 illetve 8 millió  fő volt a tény adat )   

Mindez pedig arra utalhat- amire valamilyen mértékben minden elemző, iparági szakember számított- hogy elkezdődhetett, akár globálisan is a streaming piacok lassulása. Amire azonban nem, vagy nem sokan számítottak, hogy ez ilyen hirtelen jelenik majd meg, és pont a piacvezető szolgáltató esetében. Mindez együttesen a Joy Reagan podcast körül kirobbant háborúval, rég nem látott nehéz negyedév elé állíthatja Daniel Ek menedzsmentjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5217129768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása