Free Music!

A tökéletes tőzsdei vihar közepén menne tőzsdére a Deezer

2022. május 22. - Pléh Dániel

Most, 2022 idusán talán furcsán hangozhat, de volt időszak, amikor a Spotify streaming zenei piaci első helye igencsak kérdéses volt. 2022 idusén az is nehezen érthető, hogy a kihívó, nem az Apple Music, vagy nem a Google vagy akár az Amazon, hanem egy francia  cég, a Deezer volt.

deezer_earphones.jpg

A francia cég történetében nagyon jól  és markánsan kimutatható az a pont, amikor az addig a Spotify kihívójaként tarott szolgáltatás hirtelen egy lett a sok streaming szolgáltatás közül. Ez az időpont pedig 2015 őszére tehető, amikor a francia cég bejelentette, hogy tőzsdére menne.

Egy nagyon nehéz 2014-es év után a tőzsdére lépési folyamat részeként hatalmas csontvázak dőltek ki a francia cég „szekrényeiből” és kiderült, hogy  a 2015-ös év  közepén jelentett adatok alapján a 6.3 millió előfizető több, mint fele 3.3 millió előfizető telco megállapodások inaktív felhasználója! 2015 ráadásul nem is a legrosszabb év volt ebből a szempontból! 2013 –ban illetve 2014-ben 6, illetve 6.8 millió előfizetőből több, mint 4 millió inaktív, nem fizető telco ügyfél volt!  

Mindezek ismeretében meglepően hangozhat, hogy a francia cég a tőzsdére készül, méghozzá igen rövid időn belül. A tőzsdére lépés gondolata nem teljesen új keletű, már 2020-an felmerült, hogy a Deezer is kihasználja a részvénypiaci konjunktúrát .

Mindez, most 2022-re érett tettekké, ami a tőzsdei konjuktúra szempontjából messze nem tökéletes…De  folyamat mostanra ért célt, így a Deezer egy párizsi céggel, az I2PO-val egyesülve jelenhet majd meg a párizsi tőzsdén!

A egyesülés ez estben egy már  viszonylag régóta ismert módszer segítségével valősul majd meg. Ez pedig a SPAC( merging with a special purpose acquisition company ). A SPAC lényege, hogy az erre a célra létrejött cégek IPO, azaz klasszikus értelemben vett tőzsdére menetel keretében gyűjtenek arra pénzt, hogy aztán nem publikusan kereskedhető cégekkel összeolvadva azokat a tőzsdére segítsék.

A Deezer esetében a cég a francia  I2PO, melyet a francia Pinault család, a Gucci márkát is birtokló Kering, valamint a befektetési bankár Matthieu Pigasse hozt létre, vezetni pedig egy korábbi Warnermedia vezető Iris Knobloch vezeti.

Maga a megállapodás érdekes és fontos tényekre is rávilágított a francia streaming zenei szolgáltatóval kapcsolatban. Egyrészt hosszú idő után végre nem csupán becsléseket, hanem hivatalos adatokon is látjuk, mennyi előfizetője is van a francia szolgáltatásnak. A tőzsdei felügyeletnek beadott adatok alapján a szám megközelíti a 10 milliót ( 9.6 millió pontosan)  Bevételi adatokat is közölt a cég, ezek alapján 2021-ben 400 millió euró árbevételt ért el. A francia cég célja ambiciózus, 2025-re egy milliárd dolláros árbevételt szeretne elérni. ( a különbségek érzékeltetése végett annyit azért tegyünk hozzá, hogy a svéd cég 2021-es egész évre vonatkozó bevétele megközelített a 10 milliárd dollárt! Azaz a 2013-ban még közel egy szinten levő két cég között szűk 10 év alatt 25-szörös lett a különbség..)

Ami a tranzakció technikai részleteit illeti,a Deezer kicsit magasabb, mint 1 milliárd dolláros áron kerül beszámításra.  Az összeolvadás után az új cég az I2PO által úgynevezett PIPE (Private Investment in Public Equity) azaz magántőzsdei befektetésre utal, ahol egy már állami vállalat közvetlenül eladja az akkreditált befektetőknek a részvényeket. Jelen esetben a Deezerbe már eddig is befektető cégek, úgy mint a Universal Music Group,  a Warner Music Group,  az Orange vagy éppen Lev Blavatnyik Deezer és Warner Music tulajdonos  tették ezt meg,összesen 145 millió dollár értékben,amely az új közös cég készpénzállományát növeli majd.

2015-ben- amikor a francia cég végül meg sem próbálta a tőzsdére menetelt. 6.3 milliós előfizetői táborának több,mint 40%-a telco cégekkel való megállapodásokból származott, amelyek, mind a hasznossága, mind a bevételi oldala erősen kérdéses volt. Ma a Deezer 9 milliós előfizetői bázisa sokkal piaci alapú, jobb bevétel termelő képességgel.

A cég helyzete tehát sokkal jobb, mint 2015-ben. Maga a streaming zenei piac is sokkal feljettebb,mint 2015-ben volt. A nagy zenei kiadók tőzsdei megjelenése is sikeres volt az elmúlt 18 hónapban. 2022 ugyanakkor elhozta a tökéletes vihart a nemzetközi tőkepiacokon, és látható, hogy minden apró hibát kegyetlenül megbüntetnek a befektetők. Könnyű dolga tehát semmi esetre sem lesz a francia cégnek a tőzsdén!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr1917809665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása