Free Music!

Ér még valamit a Napster?

2008. július 21. - Pléh Dániel

A napster kapcsán az év elején még a lehető legoptimistábban írtunk, kiemelve, hogy a DRM mentes zeneterjesztés egyre határozottabb elterjedését kihasználva az egyszer volt P2P óriás ismét komoly szerepet tölthet be, immár a legális zeneletöltési piacon.   

A digitális zenepiac változási és fejlődési sebességét mi sem mutatja jobban, minthogy ezek, a néhány hónappal leírt mondatok mára teljességgel aktualitásukat vesztették, és a fő témát az jelenti, hogy a Napstert ki, mikor és milyen áron vásárolja majd meg.

A találgatásokat a cég május végi, első negyedéves gyorsjelentése indította be/újra, amelyben az előző évhez képest  6%al magasabb, 30.8 mlilió dolláros bevételekről számolt be. Mindez ugyanakkor nem volt elég a pozitív működési eredményhez  (4.3 millió dolláros veszteség),még akkor is, hogyha ez az előző évinek kevesebb, mint a fele.

Az értékesítési adatok alapjában véve ugyancsak pozitív, 17%-os növekedést mutattak az előző évhez képest. Ugyanakkor egyre több Wall street-i elemző szerint a cég gyakorlatilag értéktelen. Az 1.5 dollár/részvény árfolyamon  a cég megszüntetése/eladása jobb opciónak tűnik, mint ez életben tartása.

 A legtöbb, részvénypiaci és zeneipari szakértő szerint ugyanis, a kockázati tőke a legígéretesebb zenei vállalkozásokba (last.fm, imeem, spiralfrog) mér befektetett, és ebbkl a körből a napster kimaradt, valószínűleg örökre. Mindemellett, az előfizetéses modellek klasszikus formája bármennyire is ígéretesen fejlődik, úgy tűnik nem tudja utolérni a teljesen ingyenes, hirdetés alapú szolgáltatások által nyújtott perspektívát.   

A legfrissebb a  Bloomberg's elemzői által publikált számítások alapján  a Napster, több, alapvetően kockázati tőke befektetők által üzemeltetett/támogatott vállalat célpontja lehet. A legesélyesebbnek a JDC Capital érdekeltségébe tartozó eMusic tűnik , ugyanakkor sem a befektetői csoport, mind sem az eMusic képviselői sem voltak hajlandóak kommentálni a pénzpiaci értesüléseket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr35635133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása