Free Music!

Ingyenes a Google Music, de lehet ez sem lesz elég

2013. január 04. - Pléh Dániel

A Google Music rendkívül nehezen indult el és lépett piacra, ezt anno mi, itt a muzzak oldalain részletesen követtük és az okokat is kielemeztük. A keresőcég szerencséje, hogy maga a felhő alapú szolgáltatás piac sem nagyon lett népszerű, így alapvetően pár okos és hatásos lépéssel bármelyik piaci szereplő vezető szerepre tehet szert.

A Google próbálkozik, az látható, legújabb és leglátványosabb lépése az volt, hogy gyakorlatilag ingyenessé tette felhő alapú tárhelyét , és ez a fajta scan and match jellegű szolgáltatás immáron nem csak európában, hanem a tengerentúli piacon is elérhető. Mindez a hosszas- gyakorlatilag két véve tartó- kiadókkal folytatott tárgyalássorozat befejezését jelenti a Google számára. Nem ment könnyen…  

google-play.png

Az ingyenessé tétel egyrészt valóban előnyt jelent a vetélytársakhoz képest, másrészt viszont a fogyasztói oldalon még mindig nem nyújtja azt a pluszt, ami a sikerhez szükséges lenne. Ehhez képest most, a Google lépésével együtt is meglehetősen távol van egymástól a kínálat és a fogyasztói igények.

A zenekedvelők számára a lényeg ugyanis az lenne, hogy a nagy nehézségek árán összegyűjtött zenei gyűjteményük egy helyen, minden platformról elérhető legyen.  Itt ebben az esetben zenei gyűjtemény alatt értük a playlisteket, CD-ket, digitális, egyszóval mindent, amit valaha hallgatunk.

Ezt egyelőre nem, hogy a Google,de egyetlen szolgáltató sem képes biztosítani. Az elrugaszkodáshoz arra lenen szükség, hogy a feltöltött zenei állományokat hasznosítani is lehessen- azaz pl. saját rádiót indíthassak, a saját zenei táramból- , hogy lehetőség legyen új zenék megismerésére- ez ugye egy streaming  szolgáltatást jelentene- és végül de nem utolsó sorban az egészet közösséggel lenne érdemes körülvenni, hogy a zenekedvelők, barátok  valóban cserélgethessék egymás között a zenéket, immáron legális, kontrollált módon.  Utópisztikusan hangzik? Elképzelhető, de akkor, amikor a lemezipar várhatóan fennállásának 3 legnehezebb éve előtt áll, akkor, amikor a zenei szolgáltatói piac egyre túltelítettebbé válik , egyre rosszabb pénzügyi mutatókkal működő szolgáltatásokkal.. akkor talán pont ideje lenne egy ilyen újfajta megközelítésnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr84976818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása