Free Music!

Erősődő harc a közösségi zenei piacon!

2008. március 12. - Pléh Dániel

A Myspace zenei szolgáltatásával kapcsolatos pletykák úgy tűnik elérték azt az ingerküszöböt, amikor már tényekről is lehet beszélni. A Financial Times beszámolója szerint a négy nagy major kiadóból hárommal -Warner. EMI, SONY BMG- viszonylag gyorsan, komolyabb nehézségek nélkül sikerülhet egyezségre jutni a legfontosabb feltételekben, a hónap végére. A egyetlen, ámde annál nagyobb problémát a Universal jelenti, amely a hírek szerint a Mysapce-el szembeni perben történő peren kívüli megállapodáshoz kötötte a szolgáltatásban való részvételét. A News. Corp, a tárgyalásokhoz közel álló források szerint fontolóra vette, hogy elindítja a szolgáltatást a legnagyobb kiadó nélkül is.


A közösségi siteok zenei piaca amúgy is megélénkülni látszik, ugyanis a Myspace akciójától nem hiszem, hogy függetlenül, de a Facebook is erőteljes háromfrontos háborúba kezdett zenei területen.


Első frontként a myspace babérjaira törve előadói profiloldalak létrehozását is elkezdi támogatni. A profilodalakat ingyen hozhatják létre, feltölthetik rá a diszkográfiájuk részleteit, koncetjeik adatait, fotóikat, és természetesen rajongókat gyűjthetnek, akiknek üzeneteket küldhetnek (ezt a részt iCast névre keresztelték). Árulhatnak koncertjegyeket és mindenféle merchandise cuccokat, és feltölthetnek szabadon lejátszható (streamelhető) zenéket is, amelyek mellett elhelyezhetők kis Buy Now feliratok, amelyek egy külső internetes zeneáruházba mutathatnak.


Második frontként a közösségi site az ingyenes, hirdetések által szponzorált zenei szolgáltatási szegmensbe is be kíván lépni (gyakorlatilag egy az egyben harcolva a Myspace-el) . A részletek egyelőre még ez esetben is homályosak, a kiadói tárgyalások még csak puhatolózó stádiumban vannak, azonban a közeljövőben ezen a téren is egyre nyílt sisakosabb MySpace-Facebook harcra számíthatunk.


A harmadik front tekinthető a legfrissebbnek, ugyanakkor ott számíthatunk a leghamarabb konkrétumokra. A R.E.M együttes ugyanis április elején megjelenő új albumát pemier előtt, streaming formában a facebook zenei zászlóshajóján,az Ilike-n fogja elérhetővé tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr17635186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása