Free Music!

A twitterezők zenét akarnak!

2009. június 26. - Pléh Dániel
Itthon még nem indult igazán be a twitter láz, a világ más részein azonban már javában dübörög a mikroblogging. Emberek millió osztják meg közeli vagy kevésbé közeli barátaikkal mindennapjaik legérdekesebb(?) pillanatait, valós időben.
 
A Twitter és a közösségi média legfrissebb sikersztorija az iráni választások és az utána kitört tüntetések élő, szubjektív, de ugyanakkor a nagyvilág számára az eseményeket valós mivoltukban interpretálása volt.
 
Misem természetesebb, minthogy egy ilyen, sokkal inkább platformon, mint szolgáltatáson a zenei ízlés is megjelenik, s a júzerek a zenében is megkívánják mutatni személyiségüket 
 
Az NPD csoport legutóbbi, 4000 fős, tehát gyakorlatilag reprezentatívnak tekinthető kutatása a twitter használók zenével kapcsolatos szokásait vizsgálta.
 
A válaszok alapján ,a Twitter felhasználók harmada vásárolt az elmúlt 3 hónapban CD-t, s valamivel több, mint egyharmaduk (34%) töltött le pénzért zenei tartalmakat valamelyik legális zeneáruházból. (Összehasonlításképpen globálisan, a webes használókra ezek az értékek  23 illetve 16%-t mutatnak…)
 
A kutatás szerint a twitter használók aktívabbak is zenei téren, mint a twitter-t nem használó internetezők. 33%-uk hallgatott már közösségi siteokon valamilyen formában zenét, 39%-uk nézett már meg zenei videót a weben és a többi internetezőnél kétszer nagyobb valószínűséggel látogatnak rendszeresen olyan webes zenei központokat, mint a Pandora vagy a MyspaceMusic.  
 
A twitterezők tehát mind webes tapasztalat, mind a zene iránti affinitás, mind a vásárlási hajlandóság szempontjából tökéletes célcsoportot jelentenek akár a kiadók, akár a zenei startup ötleteket fontolgatók számára. Ennek ellenére ami történik az az, hogy az egyetlen a twittert és a zenét összekapcsoló szolgáltatást, a Blip Fm.-t gyakorlatilag ellehetetlenítették, élvezhetetlenné tették.
 
S valljuk meg, túlzottan nagy esély nincsen rá, hogy most, amikor a világ egyik fele a gazdasági válság mélypontját éppen csak elhagyta, a másik fele pedig még odafelé tart, legyen egy olyan kockázati tőke csoport és egy olyan fejlesztő, aki mindennek az ódiumát felvállalná. Pedig jó eséllyel hatalmas sikere lenne…

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr391210863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása