Free Music!

Korlátlan zenemegosztás a twitteren

2009. szeptember 26. - Pléh Dániel
Az olyan népszerű, s a legnagyobb közösségi portálok növekedési ütemét meghaladó szolgáltatások, mint a Twitter esetében a zenei jellegű tartalmak és szolgáltatások iránti igény hatalmas volt, s előreláthatólag még növekedési potenciális is rejtőzik benne az elkövetkezendő években.
 
Az elmúlt időszakban a legígéretesebb kezdeményeznek a Blip.Fm tűnt, népszerűsége azonban elérte azt a kritikus méretet, amikor elkerületetlenné vált a nagy kiadókkal való összetűzés a tartalmak jogosítása kapcsán, s ennek folyományaként a szolgáltatásban olyan korlátozásokat kellett bevezetni, melyek gyakorlatilag élvezhetetlenné és használhatatlanná tették.  
 
A Blip Fm-nek ennek ellenére megvoltak a maga hibái, ezek közül is talán a legjelentősebb az, hogy csak a központi- igaz hatalmas, valamennyi regisztráltnál elérhető zenéket tartalmazó- zenei adatbázisból volt lehetőség zenék kiválasztására.
 
A Swift.Fm esetében ellenben bárki feltölthet saját zenéket is, egy a szolgáltatás totális warez központtá alakulását megelőzendő 10 megabájtos limit terhére. S itt el is érkeztünk a szolgáltatás egyik negatívumához, hiszen a 10 megabájt gyakorlatilag 2 zeneszámot jelent, mixek feltöltésére illetve folyamatos használatra csak rendkívül nehézkesen lesz használható.
 
A regisztráció rendkívül egyszerű, OAuth segítségével a már meglevő twitter accounttal használható, nincsen szükséges új, felesleges(?) regisztrációra. A zenék megosztása történet a már előbb említett, feltöltés révén, vagy lehetséges a mások által feltöltött zenék között való keresés vagy a twittekben való keresés is. Minden feltöltött/megosztott zeneszám utóélete nyomonkövethető, azaz a feltöltő/megosztó látja,ki, milyen kommentet fűzött hozzá, osztotta újra stb.  
 

 

A Swift.Fm egyelőre- fogalmazzunk diplomatikusan- még erősen béta állapotban érhető csak el, ami egyrészt sok-sok technikai hibát jelent, másrészt pedig a tartalommegosztás fellendülésére és az igazi közösségi élményre még természetesen várni kell. Ugyanakkor a Swift.Fm ars poeticája és megközelítésmódja az, ami igazán nagyot durranhat majd a twitterezők között. Kérdés már persze csak az, meddig hagyják majd mindezt a kiadók??

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr851402814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása