Free Music!

Egy apró programkód ami alapjaiban forradalmasíthatja az elektronikus zenét

2020. február 08. - Pléh Dániel

Az elektronikus zenei mixek a digitális zene megjelense óta az egyik legproblémásabb területet jelentik  jogi értelemben. Egy  átlagos  Dj mix közel 600 jogtulajdonos tartalmát érintheti , hiszen 25-30 dalt tartalmazhat, amelyek 20-30 jogtulajdonoshoz tartozhatnak, ez pedig lényegében ellehetetleníti azt hogy a mixek mixenként kerüljenek fel a streaming szolgáltatásokba.

dubset.jpg

Ezt a borzalmasan maga számot képes kezelni a Dubset  annak köszönhetően, hogy mintegy 1410 jogtulajdonossal áll kapcsolatban.

dubset-is-the-solution.pngA cég MixBank nevű megoldása segítségével az egyes mixeken, azokból 3-5 másodperces részleteket kivéve , azokat összevetve a Gracenote adatbázisával meg tudja állapítani , mik a lehetséges találatok az adatbázisból  és ebből következően melyik dalért ki az, aki jogosult bármilyen jellegű díjra.

Ahhoz persze, hogy mindez megbízható legyen, az adatbázisba való bekerülési folyamatnak végtelenül pontosnak és precíznek kell lennie. Ennek érdekében minden az adatbázisba ajánlott mix esetében az különböző ellenőrző és analitikus lépéseken  kell keresztül menjen, és csak ezek után következik a jogtulajdonosok ellenőrzési lehetősége és csak azt követően  van a publikálónak lehetősége arra, hogy a mixet elérhetővé is tegye!

Az adatbázis és az algoritmus tökéletes működéséhez ugyanakkor szükség van egy másik, jóval bonyolultabb eszközökre is, amely a MixScan névre hallgat és amely a Dj mixek –et képes számokra bontani, hogy aztán azok beazonosíthatóak legyenek.

A Dubset mindezek alapján tulajdonképpen ugyanúgy működik együtt a szolgáltatásokkal, mint egy digitális disztribútor. A szolgáltatás nekik fizet, ők pedig a saját algoritmusok alapján meghatározzák ki  és mennyi  bevételre jogosult.

Ennek a techhológiának köszönhetően lassan több,mint 3 éve már  lehetőség van arra, hogy Dj mixeket közvetlenül feltöltsünk az Apple Music-ba vagy a Spotify-ba. A Dubset Media nem hagyta mindezt ennyiben  és továbbfejlesztette  technológiáját.

Ennek köszönhetően  jelent meg a piacon a Dubset API ami nem kevesebbet tesz lehetővé, minthogy a DJ-k a lejátszott mixeiket közvetlenül a keverőpultról publikálják azokba a szolgáltatásokba, ahová szeretnék. Mindezt természetesen ugyanazon a jogilag  rendezett módon, mint ahogyan azt a Dubset korábban is kínálta.

A potenciális piac mérete pedig akármilyen! Globálisan mintegy 750 millió ember hallgat mix tartalmakat, fél legális vagy akár teljesen illegális forrásokból.  A Dubset megoldásai segítségével ezt a hatalmas tömeget végre a legális források felé lehet terelni  és ezzel a az egyik legjobban növekvő zenei szegmens növekedését   kiaknázni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3714602850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása