Free Music!

Felforgatja az új Winamp a zenei streaming status quot?

2022. január 31. - Pléh Dániel

 A Winamp nevet nem nagyon kell senkinek bemutatni, a 2000-es évek elejének, közepének, azaz az MP3 korszaknak az ikonikus és kihagyhatatlan szereplője volt, ugyanúgy, mint a mai vezető streaming szolgáltatások. 2000-es évek második felében aztán  az iTunes illetve a mobiltelefonok előretörésével fokozatosan háttérbe szorult, melyből többször próbált kitörni, sajnos alapvetően sikertelenül.

winamp_new_2022.jpg

Jó eséllyel a Winamp teljesen eltűnt volna, hogyha nem kerül egy viszonylag bonyolult tranzakció sorozat végén  egy a Universal Musichoz közel álló befektetői csoport kezébe, hiszen a Vivendi bejelentette , hogy megvásárolta a Radionomy részvényeinek 64%-át , és ezzel természetesen a Winamp-et is.

A Winamp koncepiója a digitális zenefogyasztás előtt időkből származik, így ha és amennyiben a Radionomy tervei valóban komolyak akkor egy teljese új megközelítésű Winampra lenne szüksége. Egy olyan termékre, melynek bevallott célja az lenne, hogy megteremtse a kapcsolatot a legfontosabb streaming szolgáltatások között. Legen szó desktopról vagy mobiltelefonról.

Az új, audio streaming szolgáltatások által dominált világban már nem birtoklunk zenéket, nincsenek zenéink. Playlistjeink, linkjeink kedvenceink vannak.

A Winamp idestova 2 éve ennek  szellemében fejleszti a Winamp évtizedek óta első igazán új verzióját. A végcél az lenne, hogy megteremtse a kapcsolatot a legfontosabb streaming szolgáltatások között. Ezzel tulajdonképpen egyfajta 21.századi iTunes-á válna, azzal a markáns különbséggel, hogy nem saját zenékről, hanem, különböző szolgáltatásokban elérhető tartalmak gyűjtőhelyéről lenne szó.

Az izgalmas tervekről már lassan 3 éve tud a világ, ami 2022-ben változott az az, hogy a jelek szerint a fejlesztői csapat közel áll a projekt véghez, ugyanis a winamp hivatalos oldalán- ahol az új arculat már látható- béta tesztelőket keresnek az új platform tesztelésére.

Azaz, ideális esetben már csak  hetekre vagy hónapokra vagyunk attól, hogy meglássuk, hogyan gondolták újra az ezredforduló legmeghatározóbb zenei szoftverét. Reméljük valóban erről lesz majd szó és nem csupán arról, hogy egy roppant erős márkanév mögé bújtatva indítanak el egy újabb zenei streaming szolgáltatást…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr6316764004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása