Free Music!

A digitális zenei piac 2008-as kilátásai

2008. január 27. - Pléh Dániel

2007 a zeneipar számára egyértelműen a DRM jegyében telt. A nagy kérdés ellenben, hogy 2008 miről fog szólni? Valóban meghozza-e azt az áttörést a jogvédelmi technológia a lá carte szolgáltatásokból való visszavonása azt az áttörést, amire az iparág szereplői évek óta várnak?

 

Több szakértő szerint nem!Annak ellenére nem, hogy a DRM eltávolítása révén a digitálisan letöltött tartalmak végre valóban nagyobb értéket hordoznak, mint a hagyományos CD-k. A mérlegserpenyő oldalán ellenben az a tény áll, hogy 2007-ben sem tudta a digitális piacok növekedése ellensúlyozni a hagyományos piacok esését. Félő, hogy 2007 után, 2008-ban még erőteljesebben fognak csökkeni a CD eladások, ezt pedig a DRM mellőzése mellett sem fogják tudni kompenzálni a digitális piacok.

 

 

 

A digitális piacok 2008-as alakulása nagyon komoly csatákat ígér. Az Amazon megjelenése előtt a piacon az Apple és az iTunes abszolút egyeduralkodónak számított, azonban a elektronikus kereskedelmi óriás Amazon piacra lépésével, s méginkább a DRM mentes platform elterjesztésében vállalt szerep okán az iparág képvisxelői egyetértenek abban, hogy 2008 az Amazon és az iTunes hatalmas csatájáról szólhat. A csata végkimenetele természetesen kérdéses, de több tényező (kipróbált,és működőképes ajánlórendszer, termékek összekapcsolási képessége, pótolhatatlan tapasztalat az elektronikus kereskedelemben és a zeneterjesztésben) is

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr88635201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása