Free Music!

Az Apple is beszáll az ingyenes letöltés üzletbe?

2008. március 19. - Pléh Dániel

Az üzleti logika tankönyvek(ha vannak iylenek) valószínűleg amúgy is valami hasonlót jósoltak volna. Mindennek ellenére, a hír, mely szerint az Apple, miközben egyre hangsúlyosabban próbál megjelenni és dominálni az on demand valamint a download jellegű film piacon, igen komoly tárgyalásokban van a legnagyobb kiadókkal arról, hogy a teljes iTunes katalógust ingyenesen elérhetővé teszi,tenné egyfajta prémium szolgáltatásként az iPod és iPhone vásárlók számára.

 

Istenien hangzik, az biztos. Ellenben pár, evidens kérdés azonnal felmerül: Mi lesz a DRM-el? Marad? Többet kell majd fizetni az iPhone/iTunes lejátszókért emiatt?És a legnagyobb ,kérdés: tényleg nem lesz letöltési limit?

Az indíték mindezen kérdések mellett azonban könnyen felismerhető:Egyre több telefongyártó(elsősorban a Nokia) és hordozható lejátszó gyártó próbál meg terjeszkedni ebbe az irányba, nem is beszélve az Amazon félelmetes tempójú előretöréséről,és kiadói támogatottságáról.

Az Apple lelkesedését nyilván azok a piackutatások is támogatták, melyek szerint a potenciális vásárló körében igen-igen magas az igény az olyan árukapcsolások iránt, melyekben egy zenelejátszóhoz adott összegért ingyenes letöltési lehetőséget kapnak a vásárlók. A jelenleg még titkosként kezelt felmérések szerint havi szinten 8, örökös lehetőség esetén pedig akár 100 dollárt is hajlandóak lennének fizetni mindezért a zenekedvelők.

Jelenleg a kérdések száma meghaladja a válaszokét, az Apple á la carte zeneletöltési szolgáltatásnak megváltoztatásán való elgondolkozása azonban önmagában is jelentőségteles hír, ami azt sugallja, hogy Cupertinoban is tökéletesen tisztában vannak avval, hogy az Amazon, és a többi DRM mentes zeneletöltő szolgáltatás

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr66635182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása