Free Music!

A zeneipar rémálma megérkezett?

2010. szeptember 28. - Pléh Dániel
A zeneipar alapvető erőfeszítéseit a kilencvenes évek végétől, 2-3 évvel ezelőttig a fájletöltő szolgáltatások és a letöltők üldözése jelentette. Mindennek (is) tudható be, hogy az életképes (vagy legalábbis annak tűnő) üzleti modellek csak mostanában, jó tíz év késéssel jelentek meg.
 
Az elmúlt években technológiai tekintetben értelemben nem is nagyon jelentek meg olyan új szolgáltatások, mint anno a Napster vagy később a Kazaa. A Bittorrent mint technológia kellően széterített ahhoz, hogy nagy méretű fájlokat is ki tudjon szolgálni, a zeneipar meg mintha megnyugodott volna attól, hogy kinyilatkoztatta, a torrent fájlokat megosztók a megosztással törvénysértést követnek el.
 
Úgy tűnik ennek a (látszólagos) nyugalomnak vethet véget az egyre népszerűbbé váló mulve nevű alkalmazás, amely gyakorlatilag minden zenekedvelő álmát valósítja meg. Gyorsan,  ingyenesen és nem utolsó sorban garantáltan vírusoktól mentesen lehet zenét letölteni az Internetről.
 
 
 
S hogy mi a titka a szolgáltatásnak? Nem lehet tudni, biztosan és deklaráltan nem P2P és nem is Bitorrent alkalmazásról van szó, technológiai értelemben, hanem különböző helyeken elhelyezett szerverek és a rajtuk levő zenei tartalmak direkt eléréséről. A torrentfreak tesztjei alapján a zenék legtöbbje oroszországi közösségi oldalakra vezethető vissza, de a több, mint 10 millió dal jó része máshonnan való.
 
Túl szép, hogy igaz kegyen? Abszolút mértékben! De jegyezzük fel, mert könnyen elképzelhető, hogy teljesen új dimenzióba kerül az internetes zeneletöltés.Ugyanúgy, mint anno a Napster vagy később a Kazaa megjelenésével…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr412323447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása