Free Music!

Vegyes negyedéves eredmények a Pandora-nál

2012. szeptember 10. - Pléh Dániel

Amint arról írunk is, a vezető tengerentúli on-demand rádiószolgáltató, a Pandora már-már  szokásosnak mondható módon újabb, rekordhasználatot mutató negyedévet zárt. A pénzügyi adatok már-már szokás szerint nem mutatnak ennyire bíztató képet…

A cég bevételei növekedő tendenciát mutattak a június 31-el zárult negyedévben 101.3 millió dollárt tettek ki, ami 51%-os növekedést mutatott az előző év hasonló időszakához képest.  A bevételek túlnyomó része 89.4 millió dollár hirdetési bevételekből adódott. A mobil bevételek a többi bevétel típushoz képest jelentősebben az előző évhez képest drasztikusan , 85%-al emelkedtek és leérték az 59.2 millió dollárt.  

Ha a 2013 pénzügyi év első fél évet nézzük, a bevételek elérték a 182 millió dollárt, melyből 22 millió dollár származó előfizetésekből és 160 millió dollár hirdetésekből. ( érdemes felismerni, hogy a Pandora bevételeinek struktúrája mennyire más, mint a Spotify esetében..)

pandora_2013Q2.jpg

A rossz hír a Pandora menedzsment és a befektetők számára egyaránt, hogy a növekvő népszerűséggel, használattal egy időben a költségek- elsősorban a tartalomköltségek-  is növekedtek. Az második negyedévben a tartalomköltségek a bevételek 59.3 %-át tették ki, ami jelentős 5% körüli javulás az első negyedév 63% feletti értékéhez képest és 10%-os javulás az előző év hasonló időszakához képest.  

A magas tartalomköltségek pedig –ismételte- azt eredményezték, hogy a Santa Monica-i cég a pénzügyi év második negyedévében is veszteséges maradt, mégha kis mértékben is (5.4 millió dollár) ami az előző év hasonló időszakához képest (3.7 millió dolláros veszteség) emelkedést mutat. Az optimizmusra okot adó jel annyi (lehet), hogy  a bevételek növekedése  lényegesen magasabb,.mint a veszteségeké.

A Pandora pénzügyi adatai ugyanakkor roppant tanulságosak az iparág egész szempontjából. Egyértelműen mutatják ugyanis, hogy a jelenlegi üzleti modell- és elsősorban annak a tartalomtulajdonosokra vonatkozó része- hosszú távon nem fenntartható.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr54762205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása