Free Music!

Így próbál a felszínen maradni a legnagyobb amerikai rádió

2023. november 30. - Pléh Dániel

A rádiózás- mármint, amit megismertek szüleink 40-50-60 évvel ezelőtt- már évekkel ezelőtt is az egyik legnagyobb gondban levő média típus volt.   A fejlett zenei piacokon háromból két ember online hallgat zenét. Nagyon erősen törtek fel a prémium streaming szolgáltatások és a podcasting is, nem meglepő módon mindkettő a hagyományos rádió hallgatás rovására.

siriusxm_newapp.jpg

Nem meglepő tehát, hogy a rádiózást már mi magunk is sokszor, véglegesen leírtuk. Az pedig, hogy  hagyományos értelemben vett rádiózás, valamilyen formában még fennmaradt és nem tűnt el teljesen az elsősorban annak köszöntő hogy az autókban lassan, lassabban megy végbe a  digitalizáció.

Ennek az egyik oka, hogy maguk a rádiók is kisebb-nagyobb zenei birodalmak építésbe fogtak, ahol a hagyományos rádióadók mellett más zenei szolgáltatások, tartalmak is helyet kapnak már.  Maga a üzleti modell változatlan, azaz a  hirdetések jelentik a legmeghatározóbb bevételi forrást.   

A túlélés persze messze nem biztosított továbbra sem, ehhez innovációra van/ lenne szükség. A Sirius Xm ennek részeként  vásárolta meg az ( akkor még) piacvezető on-demand rádiót a Pandora-t, és ennek részeként kezdet nagyon erőteljes terjeszkedésbe a Podcast tartalmak terén is.

Na de mi is a Sirius Xm

A Sirius  Satellite Radio tulajdonképpen egy holding, amely három részből áll, a Sirius Satellite Radio, XM Satellite Radio, és Sirius XM Radio cégekből.  A három cég közül a legidősebb az 1990-ben alapított Sirius Satellite Radio, amely aztán végül, 2003-ben kezdte meg a működését és alapvetően  a kábeltelevíziók üzleti modelljén alapuló rádiószolgáltatást nyújtott és nyújt.  Mindez lényegében hirdetésmentességet illetve minden tartalom teljes formájában való  megjelenítési lehetőségét ( pl. explicit tartalom kisípolás nélkül)  teszi lehetővé. A 2002-es indulás után 2004-re vált teljes Egyesült Államokban elérhetővé a szolgáltatás, majd pedig 2006-tól Sirius Internet Radio néven  előfizetői számára valamennyi rádiójuk tartalmát az interneten is elérhetővé tetté

z XM Satellite Radio tulajdonképpen a Sirius vetélytársának volt mondható, 2001-es indulása óta Ugyanazzal az üzleti modellel, hasonló számú csatornával és árazással működött. Így nem meglepő, hogy a két cég, hosszas tárgyalások után 2008-van egyesült, Sirius XM Radio néven. Az egyesült cég aztán majdnem csődbe is ment ugyanazzal a lendülettel, melytől csak a Liberty Media 500 mlilió dollárt meghaladó kölcsöne mentette meg, melynek révén a távközlési és média óriás 40%-os tulajdonosa lett az egyesült cégnek.

Az egyesülés utáni nehézségeken 2009-ben kezdett el túllendülni a cég, amikor is az újonnan eladott autóknál 60%-os piaci részesdéssel bírt, azaz 10-ből 6 eladott új autó  technikailag képes volt a műhold alapú rádióadás vételére ,köszönhetően annak, hogy olyan autógyártókkal kötöttek megállapodást, mint a General Motors, a Ford,a  Toyota,a Kia, a Bentley,a BMW, a Volkswagen, a Nissan,a Hyundai vagy éppen a Mitsubishi. Piaci adatok alapján 45%-uk aztán előfizetővé is vált. Ennek köszönhető, hogy az egyesülés idején meglevő 14-15 millió  előfizetőről 30 millió fölé emelkedett, 2018-ra pedig több, mint 100 millió gépjárműben lesz elérhető a cég szolgáltatása.

 

A folyamat azonban nem, állhat meg akkor, amikor a vetélytárs szolgáltatók is folyamatosan ezt teszik.  A hagyományos rádióknak egyszerre kellene két problémát megoldaniuk: versenyre kelni az audio streaming szolgáltatókkal és szélesíteniük üzleti modelljüket.  

A Sirius XM, megújult logóval, megújul márkával és egy új audio streaming platformmal próbál válaszolni erre a kihívásra.

Maga a platform egy aggregált platform, azaz egyszerre kínál elérést podcastokhoz, a Pandora által nyújtott on-demand rádió élményhez és klasszikus rádiós tartalmakhoz egyaránt. Az integrált alkalmazás- amely december közepétől lesz letölthető-   mind tartalmi mind funkcionális oldalon megpróbál majd felzárkózni a nagy tech óriások által biztosított színvonalhoz.

Bár a felzárkozás ebben az esetben nem biztos, hogy a legmegfelelőbb szó , a Sirius Xm ugyanis arról lemondott, hogy direktben,. Egy-az egyben versenyezzen a streaming piac domináns szereplőivel.  Sokkal inkább szeretne egyfajta kiegészítő platform lenni.

Funkcionalitás

Nézzük, technikai oldalon mi az amit ajánl a tengerentúli rádió-óriás:

Személyre szabott tartalmak: Az alkalmazás tulajdonosok 4 szekcióban- zene, podcastok, sport és ajánlatok neked- találkozhatnak majd személyre szabott tartalmakkal 

Tartalom ajánlás: újjászervezett és átalakított műsor, csatorna és előadói  oldalak segítik majd a tájékozódást a különböző tartalmak között.

siriusxm_newapp2.jpg

Átalakított zenelejátszó: A Sirius oly módon alakított át zenelejátszóját, hogy az valamennyi tartalom típus sok tekintetben különböző elvárásait is támogatni tudja. Könnyebben lehet majd a podcastokban a különböző adásrészek között navigálni, könnyebb lesz a lejátszást megosztani, más készülékre kihelyezni. 

Továbbfejlesztett keresés: A keresés továbbra is alapvető fontosságú, így az, hogy könnyen, gyorsan tudjunk keresni a nagy Sirius tartalom birodalom egyes elemeiben, minden eddiginél fontosabb.

Egy tartalom adatbázis: Ahhoz, hogy a tartalomajánlás, a keresés illetve bármilyen egyéb felhasználó oldali funkció ( például tartalmak mentése) működhessen, a Siriusnak integrálnia kellett a különböző szolgáltatásaiban elérhető zenei tartalmakat, egy nagy adatbázisba.

Tartalom

Ha valahol nagyon erős lehet a Sirius ajánlata, az a tartalom. A Spotify közel 1 milliárd dollárt arra, hogy erőd talk rádió tartalmakat tudjon nyújtani ( podcastok formájában) a Sirius Xm esetében ez már eleve adottság volt, de most  további befektetéseket hajtottak végre ( ezen a téren  is ) így most már olyan sztárok tartalmait, műsorait élvezhetjük a Sirius Xm különböző platformjain, mint Howard Stern, James Corden, Kelly Clarkson,  Shaggy and Smokey Robinson,  vagy Dolly Parton.

A saját tartalmak színvonalának további bővítésén felül az sem mellékes, hogy a legjelentősebb rádióadó, két meghatározó partnerrel is bővíteni tudta tartalmait terjesztő hálózatát. Az egyik a Hilton, szálloda óriás, a második pedig maga az Amazon, amely  némileg meglepő módon Podcast terveivel ellentétesen integrálja a Sirius tartalmakat saját podcast platformjába.

 

............................................................................................................................................................................

A rádiók azonban még mindig itt vannak velünk, és egy ideig még itt is maradnak majd, az audio streaming szolgáltatók  minden erőfeszítése ellenére.  Az olyan nagy piacokon, mint az amerikai a hagyományos állomások, egyen zenei birodalmaknak is tekinthetőek.   És minden jel szerint- egyelőre még- van, marad helyük a straming zenei és tech óriások által dominált piacokon is. Hogy meddig, az nagyban függ attól is, hogy az olyan jellegű, újfajta statégia, mint amit a Sirius Xm is követ, mennyire lesz majd sikeres.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3218103294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása