Free Music!

Németországban újból beperelték a Youtube-ot

2013. február 05. - Pléh Dániel

Németország Európa egyik legerősebb, ha nem a legerősebb gazdasága. Népessége, erős gazdaság okán teljesen egyértelműen Európa vezető zenei piacának kellene lennie, ez mégsem igaz. Mégsem igaz ennek pedig elsődleges oka a abban keresendő, hogy a piaci lehetőségekhez képest a német digitális piac elmaradottabb, kevésbé fejlett, mint lehetne.

gema2.jpg

Ennek elsődleges oka a szabályozásban, nevezetesen egyetlen egy szervezetben, a német előadók, zeneipari szerveztek cégek által rengeteget kritizált a GEMA névre hallgató német szerzői jogi szervezetben keresendő. A  szervezet leghíresebb, legtöbbet citált vitája  a GEMA és a Youtube között fennálló, melynek  kihatása, hogy a Youtube videók egy része német IP címről nem érhető el.

A Youtube és a GEMA sosem véget érő harca

A két fél között a vita nem ma kezdődött. 2009-ben lejárt a Youtube és a GEMA között érvényben levő megállapodás, újról pedig a felek nem tudtak megállapodni. Ennek lett a következménye a részleges blokkolása- köze 600 előadó videói nem őrhetőek el-  a videótartalmaknak Németországban. 2012, azaz a tavalyi év hozta meg aztán az újabb fordulatot a két fél amúgy sem békés viszonyában. Egy hamburgi bíróság ugyanis a GEMA beadványának megfelelően 7(!!) darab videó eltávolítására kötelezte a Youtube-ot.  A döntést mindkét fél megtámadta, természetesen lényegesen eltérő okokból. A GEMA azért, mert meglátása szerint az amerikai cég nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a videók a lehető leghamarabb elérhetetlenné váljanak, valamint nem elég transzparens a videó levételi folyamata, a GEMA szerint.  A Google ellenben azért fordult a bírósághoz, mondván a GEMA kérése alapjaiban korlátozzák a szólásszabadságot…

Idén aztán újabb fordulat állt be a két cég viszonyában, a GEMA ugyanis újabb pert indított a videómegosztó ellen, ezúttal azért, mert álltásuk szerint félrevezetik a német felhasználókat az ügyben, miért is nem láthatóak videók ezreiNnémetországból. Ezzel természetesen veszít az amerikai cég, az igazi vesztesek ugyanakkor a rajongók és persze azok az elősorban német eőadók akik számára a vilég legjelentősebb videómegosztóka, mint promóciós és kereseti lehertőség a GEMA tevékenysége vmiatt, lényegében nem létezik.  A korlátozás miatt például Németországból a mai napig nem tekinthető meg a Youtube-on napjaink legnagyobb slágere, a PSY- féle Ghangnam style, a nagy nemzetközi zenei szolgáltatások pedoig óvatosan vagy egyátalán nem jelennek meg a német piacokon…Ha ez a GEMA célja, akkor  sikereresek, de kötve hisszük, hogy  ez lenne a szerzői jogi szervezet célja.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr365052208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása