Free Music!

Üdvözlünk Nokia!

2007. augusztus 03. - Pléh Dániel
Nagyon sok helyről, sok szakember fejezte ki abbéli reményét, hogy hamarosan megjelenhet egy olyan piaci szereplő a digitális zenei piacon, aki megszorongathatja, vagy legalább versenyre késztetheti az Apple-t. Az Amazon digitális aktivizálódásával ezek a remények feléledtek, és az online kereskedelmi óriásban látták, látják a mai napig sokan azt a piaci szereplőt, aki az Apple vetélytársa lehet hosszú távon is.

 

Ugyancsak régóta a levegőben lógó kérdés, hogy az Apple mikor kíván a mobilzenei piacra betörni, illetve, az egyre aktívabb mobilpiaci szereplők nem tervezik-e a mobil-online zenei piac - egyébként teljesen logikus, és több ASP által már megvalósított-összekapcsolását.

A válasz megérkezni látszik, legalábbis a Fortune magazin információi alapján. A mindig jól értesült, de felettébb pletykás rendezvényszervezők szerint ugyanis a NOKIA vezérigazgatója, a fantasztikusan dalalmos nevű Olli-Pekka Kallasvuo augusztus 29-n, Londonban, a partykultúrában jártasak számára egész biztosan ismerős Ministry of Sound klubban kívánja belejelenteni új, elsősorban online fókuszú, digitális zenei és játék szolgáltatásának indulását.

Az indítandó szolgáltatással kapcsolatban még sok kérdőjel van, elsősorban tartalmi oldalról nem tisztázott, hogy mekkora katalógussal, mely kiadóktól származó tartalommal indul majd.

Ami viszont biztos az az, hogy a finn telefongyártó egyértelműen be kíván törni az online piacra, hiszen az indítandó szolgáltatás az indulásakor szinte bizonyosan csak online lesz elérhető!

Mennyire tekinthető logikusnak a Nokia belépése az online zenei piacra? A válasz az, hogy teljes mértékben. Teljes mértékben, hiszen a diverzifikált, egyre több szereplőt és egyre élesebb versenyt felvonultató telefonkészülék piacon a nyereségesség hosszú távon egyre nehezebben lesz biztosítható. A Mobil zenei tartalompiac is nyugtalanító tendenciákat mutat. Az M:Metrics felmérés szerint ugyanis a mobil zenét hallgatók 85% a nagy mobilportálokat kikerülve szerzi be a mobiltartalmakat. Nem utolsó sorban pedig a Nokia legnagyobb riválisa közül több is a zeneterjesztési piacra való betörést tervezi.

 Kell-e reszketnie mindezek után Steve Jobsnak az irodájában? Nem, bár feltétlenül érdekes, és a mobil-internet konvergenciát meghatározó hónapok elé néz, mind asz Apple, mind a Nokia, eleddig ismeretlen piacokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr70635255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása