Free Music!

Universal-Nokia együttműködés

2007. december 12. - Pléh Dániel

Több korábbi írásunkban foglalkoztunk már a Universal és mindenható vezetőjének, Doug Morrisnak azon eléképzelésével, hogy a legális zeneletöltést valamilyen formában a hordozható lejátszók  árába beépítve lehetne eladni.

Sokáig csak a sajtómunkások csámcsogtak a témán, mígnem a napokban hirtelen felgyorsultak az események, melynek végeredményeképpen  a Nokia valamint a Universal stratégiai megállapodást kötött.

A megállapodás részletei kísértetiesen hasonlítanak a Morris által korában már megszellőztetettekre: A bizonyos Nokia telefonokat vásárlók korlátlan mennyiségű Universal tartalom letöltésére lesznek jogosultak. Mindezt a kéz cég egyrészt a zeneipari bevételek drasztikus növelése érdekében, másrészt pedig a nokia telefonok médiacenter funkcióinak hangsúlyozására eszik.  

 

A felhasználók számára szolgáló szolgálati közleményünk: Az akció a gyakorlatban 12 hónapra szól, s az ingyenesen letöltött dalok is csak ez idő alatt hallgathatóak meg. Nem ez az egyetlen, a szolgáltatással kapcsolatban bizonytalan tényező ugyanakkor. Az indulás időpontját jövő év közepére teszik hivatalos bejelentés híján a szakértők, s a legtöbben abban is egyetértenek, hogy a dalokat majd a Nokia zeneboltján keresztül lehet egy kupon segítségével ingyenesen letölteni.

 

A kezdeményezés igazi érdekessége természetesen nem a konkrét megvalósításban rejlik, hanem abban-s ez egyben a legkomolyabb kérdés is vele kapcsolatban-, hogy követik-e további megállapodások, akár kiadói, akár telefongyártói oldalról. Ha igen, akkor valóban sikeres és a digitális zeneforgalmazást alapjaiban megreformáló lesz, ha nem, akkor bekerül az érdekes, de kudarcot vallott ötletek igen-igen népes sorozatába.      

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr7635213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása