Free Music!

Már Warner dalok is vásárolhatóak MP3 formátumban!

2007. december 28. - Pléh Dániel

Abszolút bréking nyúz kategória a következő hír: A Warner Music, az ünnepek alatti, uborkaszezonra rácáfolva bejelentette, hogy elérhetővé teszi tartalmait DRM-mentes formátumban, egyelőre kizárólag az Amazon internetes zeneáruházában.

 A bejelentés kapcsán több, tisztázatlan kérdés van még, ezek közül a legfontosabb, hogy egy az EMI lépéséhez hasonló, permanens lépésről van szó, vagy egy a Universal lépéséhez hasonló, hivatalosan kísérletinek nevezett döntésről beszélhetünk. Ugyancsak kérdéses, hogy a kiadó az Amazon mellett, az iTunes-al szemben tette le a voksát, vagy egyszerűen csak az Amazon ismert MP3 formátum melletti elköteleződése okán esett az online kereskedelmi óriásra a választása a kiadónak.

A lépés mozgatórúgói teljesen egyértelműek: mind az EMI, mind a Universal esetében a DRM mentes tartalmak a digitális piaci részesedés növekedését vonták maguk után mindkét kiadó esetében. Ugyancsak nem elhanyagolható tényező, hogy az Amazon és Pepsi a februári Super Bowl-ra időzített, közel 1 milliárd dalt érintő promóciós megállapodásában így a Warner tartalmai is részt vesznek, ezáltal igen-igen jelentős bevételeket garantálva a kiadó számára.

 

A lépés több szempontból is kulcsfontosságú a világ digitális-zenei életében. Egyrészt, mint az egyetlen,még a DRM mellett többé-kevésbé kitartó kiadóként a SONY BMG számára nem maradt más választása, mint mihamarabb csatlakozni a másik három kiadó koalíciójához. Másrészt a lépés azért is történelmi, hiszen az év elején még a Warner elnöke, Edgar Bronfman, Jr kiemelte, hogy cége továbbra is a digitális jogvédelmi eljárásokban látja a garanciát a szerzői jogok védelmében. Ehhez képest a piac, a piaci folyamatok egész egyszerűen kierőszakolták,hogy az elnök, és cége megváltozassa ezen álláspontját, a további piacvesztés elkerülésre érdekében.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr30635208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása