Free Music!

Az online zeneterjesztés 2007- II.rész

2007. december 31. - Pléh Dániel

 A 2007-es évet összefoglaló sorozatunk első részében az elmúlt év első felének digitális zenei eseményeit elevenítettük fel. Most a második részben az év utolsó hat hónapján a sor:

 

Július

 

A nyár derekán robbant a Universal-Apple bomba, s kezdődött meg a két cég egész évet átölelő, igaz háttérben zajló csatája. A legnagyobb lemezkiadó ugyanis bejelentette, hogy az ősszel lejáró kiadói szerződését nem hosszabbítja meg a következő egy évre, hanem egy napos intervallumokban képzeli el annak meghosszabbításait.

 

 

 


Augusztus

Egyre növekvő amplidtudóval folytatódott a Universal-Apple csata. A lemezipari óriás ugyanis bejelenti,hogy kísérleti jelleggel a Universal tartalmak is megvásárolhatóak lesznek DRM mentes formátumban a világ legjelentősebb online zeneáruházaiban, kivéve az iTunest!

Az előző havi szerződés meghosszabbítási anomáliák, a DRM mentes tartalmak iTunesból való kizárása egyértelművé tették a két cég közötti, alapjában véve üzleti hitvallásbeli különbségekből adódó ellentétét. Ugyanakkor egy percig se gondolja senki, hogy a Universal megteheti, hogy nem számol az iTunes-al, a világ harmadik legnagyobb zenei áruházával. Arről szó sem volt, és most sincsen szó. Arról van mindösszesen szó, hogy a cég mélységesen ellenzi a Jobs által erőltetett egységes árazást, illetve azt, hogy az iTunesról letöltött zenék kizárólag iPodokon játszhatóak le.

 

Szeptember

Az iskolakezdés hónapja hivatalosan is eggyel növelte az iTunes vetélytársait, ugyanis elindult az Amazon MP3-ban letölhető dalokat kínáló áruháza. A kínálatban már az induláskor is impresszívnek mondható 2,7 millió dal volt elérhető. Ez ugyanakkor lényegesen kevesebb, az iTunesban elérhető brutális, 7 millió dalhoz képest.

 

A hónap második felében egy a hagyományos kereskedelemben fogalomnak számító cég, a Wal-Mart is megnyitotta digitális zeneáruházat, ahol természetesen DRM mentesen kínálja a zenéket, ráadásul az ipsrág legalacsonyabb árán, 88 cent/dal áron!

 

Talán a legkellemetlenebb az Apple számára mégis a Nokia bejelentése volt , mely szerint egy összetettebb mobil-szórakoztató platform részeként multiplatform (azaz mobil és online ) zeneletöltő szolgáltatást indít, mely révén nem titkoltan az iPod+iTunes duó hegemóniájának letörése a célja.

 

Október

Ha a szeptembert eseménydúsnak minősítjük, akkor az októberre talán csak a fokozódó izgalmak jelző illeszthető a nemzetközi digitális zenei életben.

A hónap közepén a legendás Radiohead jelentette be,hogy új nagy lemeze, az In rainbows először csak digitális formában lesz elérhető, azon az áron, amit az egyes letöltők fizetni akarnak érte. Az akció sikeressége azóta is vitatott, sokak szerint kifejezett kudarc volt, amely ismételten felszínre hozta a digitális zeneterjesztés és a net kapcsolatának minden ismert problémáját.

 

Az Apple problémái ebben a hónapban sem csökkentek, sőt… Piaci pletykák szerint a Warner is fontolgatta( fontolgatja?), hogy a lejáró tartalomnyújtási szerződését havi kifutásúvá teszi. . Legújabb, és egyben legnagyobb piaci ellenfele az Amazon pedig azonnal akcióba lépett, és affiliate programjai keretében az iTunes által ajánlottnál jóval magasabb jutalékokat ajánlott partnereinek.

 

Végül, de nem utolsó sorban a Universal (mindenható)elnöke, Doug Morris egy a digitális zeneterjesztést alapjaiban megreformáló javaslattal állt elő. A javaslat az év legvégén fizikai valójában is értelmet nyert, a sok krimit olvasók biztosan kitalálják, igen egy masszív Nokia-Universal együttműködés keretében.

 

November

Az év utolsó előtti hónapja a zeneiparnál már a lázas, karácsonyra való készülődés jegyében telik, évről évre. Az idei készülődést különösen turbolenssé tették azok az adatok, melyek szerint a lemezipari bevételek 2011-ig folyamatos csökkenést fognak mutatni A hónap első napján hivatalosan is elindult a Nokia zeneboltja .

 

Az év elején még a Warnerral egymás felvásárlását fontolgató,végül aztán egy kockázati tőkebefektető, a Terra Firma tulajdonába kerülő EMI-nál az év második harmadában árgús szemekkel elemezték a kiadói piaci tendenciákat, melyekből azt olvashatták ki, hogy a digitális területen a DRM elhagyása egyértelműen jó döntésnek bizonyult a részükről.

 

December

Az év legvége teljesen egyértelműen az Amazoné volt. Elsőként a Pepsi-Cola-val aláírt, 2008-as Super Bowl idejére időzítendő, közel 1 milliárd(!!) dal ingyenes letöltését lehetővé tevő kereskedelmi akció rengette meg a digitális zenei berkeket. Szakértők azonnal figyelmeztettek arra, hogy a megállapodás volumene kényszerpályára kényszerítheti a DRm elhagyását illetően még hezitáló nagy kiadókat annak érdekében, hogy részesülhessenek az akcióból.

 

Ezt követte, a Universal és a Nokia közös bejelentése, amely tulajdonképpen a Doug Morris Universal vezérigazgató új zeneipari paradigmájának, a Totalmusicnak az első kézzelfogható jele, melynek keretében bizonyos nokia telefonokat vásárlók korlátlan mennyiségű Universal tartalomhoz férhetnek hozzá, tulajdonképpen ingyenesen.

 

A hónap és az év végén, amolyan tökéletes csattanóként érkezett a hír, hogy harmadik major lemezkiadóként, a Warner Music is elérhetővé tesz tartalmait DRM mentesen, egyelőre kizárólag az Amazon zeneáruházában.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr63635207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása