Free Music!

Egyre közeledik a zeneadó

2008. szeptember 02. - Pléh Dániel

A tartalmak tulajdonosai-a zene esetében a zenekiadók- minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy a tartalmaikért járó jussukat biztosítsák maguk számára. Ebbe természetesen beletartozik a legális zeneletöltés fizetős és nem fizetős formáinak jobban vagy kevésbé való támogatása, beletartozik (sajnos) a fájlcserélők, a fájlcserélés elleni megrögzött küzdelem, és beletartozik a különböző új, az illegális fájlcserét és a tartalmaik illegális használatát teljesen más oldalról való megközelítése is.

 

Ennek a direktívának az élharcosa a Warner Music, amely Jim Griffin-t kérte fel, hogy dolgozza ki, és egyeztesse le a szükséges piaci szereplőkkel azt a modellt, amely biztosítja a kiadók számára a tartalmaik felhasználásáért járó díjakat, úgy, hogy az ne a felhasználókat „büntesse”.

 

Griffin, a Progress & Freedom Alapítvány vendégeként, Aspenben tartott hosszú, és mélyreható beszédet arról, hogy a miért is oly fontos, hogy a jelenlegi, morálisan elítélhető zenefogyasztási szokások (e.g nem fizetés érte) megváltoztatása, és a zene monetizálása miért is kulcsfontosságú, nem csupán a zeneipar számára.

 
A megoldás- az ő elmondása szerint- a jogvédő szervezetek szerepének módosításában rejlik. A jogvédő szerveztek alapvető szerepe ugye az, hogy a művészek részére „visszaossza” a különböző formában fogyasztott zenei tartalom révén keletkező bevételeket.  Teszi ezt különböző módszerekkel, a különböző médiatípusokról függően.
 
Griffin tervének egyik legérdekesebb és egyben legtöbbet kritizált pontja pontosan a jogvédő szervezetekkel kapcsolatos. Elképzelései szerint a jogvédői szervezeti struktúra határait egészen a végfelhasználókig terjesztené ki.   A modell az életben az internetszolgáltatók bevonásával a végfelhasználóknak kellene havidíjat fizetniük (pl. egy megemelt  internet elérési havidíjba építve) amelynek ellenértékeként a modellben részt vevő kiadók zenei anyagait korlátlanul tölthetnék le.
 
A modell és az egész Griffin féle koncepció sarokpillére, hogy a zene ingyenességének érzése megmaradjon, annak ellenére, hogy a gyakorlatban nem lenne az, hanem az internet elérési díjba beépített, prémium szolgáltatás lenne a zenék korlátlan elérhetősége.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr33635103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása