Free Music!

Teljes erővel pörög a Spotify- Apple háború

2024. június 23. - Pléh Dániel

A Spotify az audio streaming piac kétségbevonhatatlan piacvezetője, hiszen önmagában több előfizetője van, mint az őt követő három meghatározó nyugati streaming szolgáltatónak együttvéve.

Ez értehető okokból minden vetélytárs szolgáltatót dühít, de legjobban egyértelműen az Apple-t zavarja, hiszen az iTunes Music-kal Steve Jobs volt az, aki megteremtette a digitális zenehallgatás és vásárlás lehetőségét. A Spotify ezt a lehetőséget emelte teljesen új szintre és elérhetővé tízmilliók számára, miközben az Apple volt, hogy kudarcot vallott az újfajta zenei ökoszisztéma dominálására megalkotott terveivel…

apple_app_store.png

Annak ellenére vallott kudarcot, hogy a Spotify ( és valamennyi   más iOS platformot is használó streaming szolgáltató) az Apple platformját és alkalmazás boltját kénytelen használni.  

  1. A per

Pontosan ez ellen kelt ki a Spotify, hangsúlyozva, hogy abszolút igazságtalan és az Apple számára versenyelőnyt hordozó eljárás az, hogy az Apple Store 30 százalékot lefölöz minden olyan előfizetés után, amit rajta keresztül intéznek.

Az Apple első válasza barátságos volt. A kisebb forgalmú(..) alkalmazás fejlesztők számára mérsékelte az app store díjait, 30%-ról 15%-ra, amennyiben a vállalkozás éves bevétele 1 millió dollár alatt van.

Mindez természetesen a Spotifyra nem vonatkozott, így maga a lépés sokkal inkább volt betudható a Spotify kérésére az európai uniónál indított antitröszt eljáráshoz kapcsolódó lépésként.  

  1. Az európai unió

A svéd cég kérésére az unió formálisan is elindította az eljárást, elküldte az Apple-nek a panaszaik listáját, hogy a Cupertinoi cég reagálhasson rájuk. Az éveken át tartó vizsgálat aztán idén lezárult, és az unió megalpozottnak tartotta a Spotify felvetését. A bizottság szerint az volt a probléma az Apple által követett gyakorlattal, hogy nem tette lehetővé például a panaszt benyújtó Spotifynak, hogy tájékoztassa arról az iOS-es felhasználóit, hogy az App Store-on kívül olcsóbban is elő tudnának fizetni a szolgáltatásaikra. Bűnösnek találták az Apple-t abban is, hogy mintegy tíz éven át illegálisan visszaélt a hatalmával, és több millió felhasználótól vette el a szabad választás jogát. Ennek következében  a versenyhatóság gigantikus közel 2 milliárd  dolláros büntetés megfizetésre kötelezte az Apple-t.  

Mindemellett pedig kilátásba helyezett egy másik vizsgálatot is, amely azt hivatott kideríteni, hogy az Apple valóban letiltott-e több, elsősorban webes böngészőből (is) elérhető alkalmazás elérést az iOS ökoszisztémán belül.

eu_appstore.png

  1. Az Apple visszavág

Sokáig az Apple válaszára sem kellett várni ( bár hivatalosan természetesen semmi köze nem volt a döntéshez) annak, hogy az Apple nem fogadta el a Spotify egyik iOS megjelénését. Nyilván az is csak a véletlen műve, hogy ebben az alkalmazás verzióban  a svéd cég egy olyan gombot helyezett el, amely nem az app- store-on keresztül, hanem a Spotify saját web-oldalán ad lehetőséget az előfizetés megújítására.

A svéd cég ezek után, európai ügyfelei részére egy új verziót hozott létre, amely esetében az információ szerepelt ugyan de a link már nem.   

………………………………………………………………………………………………….

A vita nagyon markánsan rámutat arra, hogy az olyan „gatekeeper” szereplők, mint amilyen az Apple is, milyen komolyan tudják egy adott piac más szereplőinek lehetőségeit befolyásolni, különösen, ha ők maguk is érdekeltek az adott piacon. Az Apple számára roppant kellemetlen, hogy ennek ellenére sincs jelenleg reális esélye arra, hogy akár csak meg is közelítse a Spotify-t  streaming audio előfizetőszámban…  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3316254710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása