Free Music!

Újfajta DRM a láthatáron?

2008. szeptember 18. - Pléh Dániel

 

Az elmúlt szűk egy év fejleményein felbuzdulva, írásainkban mi is egyre gyakrabban, és egyre magabiztosabban ástuk a DRM sírját. Tettük mindezt az egyre szaporodó DRM mentes tartalmak kínáló áruházak nyitását látván, az egyre csökkenő kiadói ellenállást látván.

Tudtuk, tudjuk, sokakkal egyetemben, hogy a DRM jövőjének kulcsa egyetlen cég. Faramuci módon nem a Microsoft, hanem egy vele minden területen harcban álló cég, az Apple. Az az Apple, amely gyakorlatilag a DRM-el védett tartalmak értékesíthetőségét bizonyítja napról napra, s aki a digitális piacon betöltött totális dominanciája okán diktálta a nagy nemzetközi kiadók számára az üzleti feltételeket, s amely miatt azok a más szereplők által érkező nyomásnak engedve, azoknak elérhetővé tették tartalmaikat, DRM mentesen.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt a kettőséget próbálja most egy sor cégből álló konzorcium feloldani. No nem az egyszerűnek és logikusnak tűnő módon (DRMtelenítsük az iTunest is, teljesen és örökre), hanem egy lépéssel ismételten visszalépve, egy minden DRM feletti, zenékre, filmekre, minden platformon, minden lejátszóval alkalmazható DRM megoldást  javasolnak.

 

Ez lenne a megoldás? Kötve hiszem. A DRM, bármennyire is univerzális és kompatibilis lenne is, magán hordozná ugyanazokat a korlátozó erőket, melyek az elmúlt években a digitális zene és filmterjesztés komoly piaci erővé fejlődést gyakorlatilag megakadályozták. Nem lenne jó visszatérni hozzá, semmilyen formában, sehol, ahol zavaró…

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr18662226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása