Free Music!

Hamarosan tényleg itt a magyar iTunes?

2009. május 31. - Pléh Dániel

 Önmagában is jelentés érétkű, ha Steve Jobs és Mick Jagger egy asztalnál,egy fényképen mutatkoznak. Ha mindez ráadásul nem egy esküvőn vagy egy koncerten, hanem egy a zeneterjesztés európai mikéntjével foglalkozó megbeszélésen készült, állítható, valami komoly van formálódóban.

 
A fotó egy tavaly szeptemberi megbeszélésen készült, melyről a részletek, hivatalos formában csak a napokban láttak napvilágot. A késedelem ellenben most talán eredményt szül!
 
A megbeszélés apropóját ugyanis egy Európai Uniós vizsgálat adta, amely a digitális zeneletöltés, azon belül is az iTunes Európán belüli használati korlátaival, különös tekintettel a Kelet-Európai országok kizárásara koncentrált.
 
A megbeszélésen-ahogy azt sokan várták- az Apple képviselői alapvetően a nem összehangolt európai jogdíj struktúrát okolták a Kelet-Európai iTunes áruházak hiányáért, kiemelve, hogy a nem egységes jogdíjstruktúra, az alacsony bevételi potenciállal kombinálva teszi üzletileg értelmetlenné az Apple számára ezen országokban zeneáruházak nyitását.
 
A megbeszélésen-melyen több kiadó, így pl. az EMI képviselői is jelen voltak- ugyanakkor a résztvevői több, a jogdíjfizetés egyszerűsítését célzó Apple javaslatot megfontolásra érdemesnek tartottak, a Cupertino-i cég pedig kijelentette, hogy ezek bevezetése után, szívesen megnyitja áruház valamennyi európai Uniós állampolgár előtt.
 
A furfangos  és szinte kötelező jelleggel optimista és kétértelmű kijelentések mögé nézve azt azért kihámozhatjuk belőlük, az Apple és az Európai Unió előbb vagy utóbb találni szeretne egy olyan megoldást,amely  Steve Jobs cége fölül a versenyeljárás veszélyét elhárítja, az Unió számára pedig biztosítja a lehetőséget, hogy valamennyi állampolgára, aki legálisan szeretne zenét letölteni megtehesse azt.
 
A jogvédőszervezetek harmonizálása, az egyes országokra vonatkozó monopóliumok megszüntetése amúgy is a zenével és a zene terjesztésével kapcsolatos egyik legégetőbb megoldandó probléma , amely megoldása rendkívül fontos lenne, ugyanakkor a szerzői jog komplikáltsága miatt az egyik legkeményebb feladatnak is tűnik. De jó lenne ha sikerülne…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr261149821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása