Free Music!

Újraindul a Napster!

2009. június 02. - Pléh Dániel
A digitális zenei üzleti modellek közül megtalálni az ideálisat rendkívül nehéz, azt hiszen nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, eleddig még senkinek sem sikerült.
 
A tavalyi év során több, ígéretes próbálkozást láthattunk, idén, a gazdasági válság és a többek között emiatt is vergődő digitális zenei ipar állapotát látván nem nagyon számítottunk újításokra. Mindezek után magunk is hátrahőkölve láttuk az elmúlt év egyik legnagyobb vesztesének, a napjainkban már inkább csal nevéből élő Napsternek a ki tudja hányadik  újraindulását és új üzleti modelljét.
 
A Best Buy által a csődtől megmentett, hajdan volt P2P óriás új üzleti modelljében évi 60 dollárért (havi 5 dollár) korlátlan zenemeghallgatási lehetőséget kínál, s mindezen felül az előfizetők minden hónapban mintegy 10 számot, a meghallgatott kedvencek közül MP3 formában, plusz költségek nélkül le is tölthetnek!Hirtelen tehát a Napster előfizetők előtt is megnyílik a lehetőség arra, hogy a megszeretett dalok egy részét ingyenesen letöltve azokat iPodjukra vagy bármilyen más hordozható lejátszóra másolják.  
 
A hír hallatán egyik szemünk sír, a másik nevet. Örülünk, mert úgy tűnik, a Napster elérhető áron kínál valami hasonlót (széles zene megismerési lehetőségek, több, mint 7 millió elérhető dal )ahhoz, amit a zenefogyasztók valóban szeretnének. Szomorúak vagyunk ugyanakkor, mert a Napster az elmúlt években már oly sokszor váltott üzleti modellt, s oly sokszor bizonyult sikertelennek az éppen aktuális üzleti modell, hogy kétségeink vannak afelől, hogy ez esetben képesek lesznek sikerre vinni, az amúgy vonzónak tűnő modellt.  

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr591149953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása