Free Music!

Minden negyedik zenét az iTuneson vásárolnak!

2009. szeptember 08. - Pléh Dániel

Az elmúlt hetekben a híreket egyértelműen a különböző streaming szolgáltatások dominálták, kezdve a Spotify-tól, az iLike felvásárláson át. Az Apple-el kapcsolatban csak az űber futurisztikus, tablet projekt tartalmi része kapcsán hallottunk, igaz ez önmagában is elég masszív hírértékkel bír,bírt.

 
Közben a piacokon, a vásárlók továbbra is vásárolnak zenéket, (méghs ez elég meglepő is…) s mindennek a lenyomata jelent meg a NPD MusicWatch legfrissebb jelentésében, amely azt gondoljuk, Steve Jobs Szeptember 9-i nyilvános visszatérési prezentációjának egyik fontos alappillére lesz majd.
 
A piackutató cég adatai alapján ugyanis minden negyedik az Egyesült Államokban vásárolt zenét az iTuneson keresztül vásárolnak meg!A tavalyi 21, illetve a 2007-es 14%-hoz képest ez igen szép növekedés, pláne a gazdasági válság, valamint a folyamatosan csökkenő CD
eladások mellett. Mindez ugyanakor a Cd eladások csökkenése mellett azt s jelzi, hogy az iTunes eladásainak növekedése is minimálisra vagy nullára csökkent, ami feltétlenül intő jel, különösen az egyre élénkülő streaming piac ismeretében. A legális leötlések piacán is őrzi vezető helyét Steve Jobs kedvenc áruháza, 69%-os, abszolút vezető piaci részesedéssel.  
A globális rangsorban, online áruházként a Wal-Mart követi az iTunest, míg a legális letöltések esetében az AmazonMp3 birtokolja, az amúgy szép, de részesedés mértéke(8%) által erősen torzított második helyet.
 
A globális zenevásárlási piacot persze továbbra is a CD eladások dominálják,65%-os bevétellel, a fennmaradó 35% a digitális forgalmazás. A CD eladások visszaesési ütemét tekintve ugyanakkor 2010-ben már egyenlő lehet a digitális illetve hagyományos úton értékesített hanghordozók részesedése…nem vételen tehát, a kiadók folyamatos és egyre fokozódó törekvése a jelenlegi, megszokott formátumok módosítására…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr341324038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása