Free Music!

A Google kezében lehet a digitális zene jövője!

2010. november 05. - Pléh Dániel

Azt, hogy a Google Music, még az idei évben piacra lép gyakorlatilag nyílt titok. Minden piaci szereplő és szakértő is úgy számol, hogy még az idén piacra lép vele a keresőóriás, s jó eséllyel egészen komoly mozgolódást indít elé a digitális zenei piacon mindezzel.

 
Az alap koncepció sok tekintetben eltér a nagy rivális iTunes koncepciójától, leginkább talán abban, hogy a Google filozófiájából adódóan egy teljesen böngésző alapú megoldást tervez. A másik lényeges különbség a zenék tárolásában és elérhetőségében lesz. A szolgáltatásban a zenéket lehetőség lesz letölteni- értelemszerűen multiplatform módon- mobil telefonra is, vagy, egy központi tárhelyre, ahol mindenki a saját zenéit tárolja, s melyet bárhonnan. bármilyen eszközzel-PC, TV, mobil- el tud érni. Mindezt, igen-igen baráti áron, évi 25 dollárért vehetik majd igénybe a zenekedvelők.
 
További, forradalmi elgondolás, hogy minden dal egyszer, teljes hosszában, bárki által meghallgatható lesz, azaz a Google minden követ megmozgat a 30 másodperces sample-ök korának letöréséért. Igaz, a mágikus egy alkalom után visszaáll a harminc másodperces limit…
 
Jól hangzik? Több mint jól! Ha mindez megvalósul, a Google valóban egy valódi közösségi zenei szolgáltatást fog megvalósítani. Egy olyan zenei szolgáltatást, amely tényleg mindenhonnan, bármikor elérhető lesz. Music on the go, végre!
 
A szenzációs új funkcióknak azonban ezzel még nincsen vége! A Google ugyanis azt tervezi, hogy a szolgáltatásra előfizető felhasználók gépeit átszekennelve, minden azokon talált, DRM mentes zenei tartalmat beemel majd a szolgáltatásba, azaz gyakorlatilag komplett zenei gyűjtemények lesznek beemelhetőek a felhőbe, 25 dolláros évi áron. Hihetetlenül hangzik, hogy mindebbe a kiadók is beleegyeznének? A legteljesebb mértékben!
 
A megegyezés ugyanakkor nem kizárt, s ennek egyetlen egy oka van:a Google, elképesztő keresési potenciálja! Egyes spekulációk szerint ugyanis a Google, a kiadóknak cserébe azt ajánlaná fel, hogy a P2P és más illegális oldalakt részben vagy egészben kizárná a keresési listáiból.
 
Nem ez ugyanakkor az egyetlen megoldandó kérdés (mert az igenis megoldandó kérdés, hogy a világ legjelentősebb kereső szolgáltatása saját szolgáltatása érdekében manipulálná a találati listáit..) a szolgáltatás indulása előtt. A Google ugyanis mind a dalonként fizetendő díj, mind a streaming modell, mind a kiadókkal való szerződés időtartamát tekintve eddig a kiadók által el nem fogadott megoldásokat javasol.
 
A helyzet tehát kísértetiesen hasonlít 2003-ra és az iTunes létrehozása előtti tárgyalások kezdetére. Mindez persze abszolút nem a véletlen műve, hiszen a Google, a jelenlegi standardokhoz képest ugyanolyan mértékben szeretné kitolni a határokat, mint anno az Apple.
 
Márpedig nagyon úgy tűnik az elmúlt egy-másfél év digitális zenei történéseiből, hogy a zeneiparnak is, és a szolgáltatóknak is ismételten valami hasonlóan drasztikus és drámai lépésre van szüksége. Hihetetlenül hangzik, de a Google kezében lehet a digitális zene jövője!
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr322299261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása