Free Music!

Zuhan a Pandora részvények árfolyama

2012. április 17. - Pléh Dániel

 

A nemzetközi tőzsdei környezetet napjainkban ismételten inkább aggódalmakkal telinek, némileg negatívnak nevezhetjük, mint feltétlenül és felhőtlenül pozitívnak. Maga a hangulat sem mondhat tehát igazán pozitívnak.
 
A hangulat persze csak egy tényező, sokak fontosabb tényező a tőzsdei cégek megítélésben a céggel kapcsolatos fundamentumok megítélése. Úgy tűnik a Pandora esetében ezeknek a fundamentumoknak a régóta való vitatása, a konszenzus hiánya az, ami miatt a januári szárnyalás március végére, április elejére zuhanásba váltott át.
 
Az első negatív impulzus a cég 2011 negyedik negyedéves jelentése volt, ami elmaradt az elemzői várakozásoktól. Több befektető a hírek hallatán 3.75 dolláros célárat szabott meg, míg mások továbbra is jóval 10 dollár feletti várakozásokat táplálnak.
 
A pesszimista elemzők alapvetően két területen látnak mérvadó problémákat. Az egyik, hogy a Pandora struktúrájából adódóan nem ad elég hirdetési helyet, ezáltal pedig legfőbb bevételi forrásai továbbra sem növekszik olyan ütemben, mintahogyan tehetné.  A másik probléma pedig a Facebook közelgő részvény kibocsátása, ami a pesszimista szakértők szerint sok, jelenleg a Pandora-ba fektető figyelmét és nem utolsó sorban pénzét elvonja majd.
 
Az optimista befektetők is találnak szép számmal indokot, amely táplálhatja optimizmusukat. A legalapvetőbb ok, maga a szolgáltatás és a növekedési üteme. A márciusban lezárul évet tekintve a rádió használatával eltöltött idő 88%-al nőtt, s elérte az 1 milliárd órát (egy évvel ezelőtt 567 millió volt ez az érték) valamint a rádió állomás immár közel 6%-ét teszi ki a teljes amerikai broadcast piacnak (offline és online rádió együtt) A növekedési üteme tehát egészen elképesztő a kaliforniai cégnek. Hosszú távra tekintve pedig ez a robosztus növekedési üteme elegendő lehet ahhoz, hogy a hirdetési modell tökéletesítésével tisztán pénzügyi értelemben véve is sikeres legyenek.
 
Rövid távon ugyanakkor érezhetően a negatív érvek és a pesszimizmus uralkodik, hiszen a cég részvényei immáron 9 dollár alatt, mindenkori legalacsonyabb érfolyamukon cserélnek gazdát. Kockázatot kedvelőknek ideális vétel…

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr534370285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása