Free Music!

A Pandora és a nagy jogdíjvita

2012. december 13. - Pléh Dániel

Most, amikor a Pandora jövedelmezőségét és üzleti modelljét illetően minden eddiginél nagyobb kételyek merültek fel a befektetőkben, és amikor a cég gőzerővel dolgozik azon, hogy az üzleti modelljét a növekedés ellenére a mélybe rántó  jogdíjakat mérsékelje, érdekes kísérletet hajtott végre David Touve a Washington és a Lee University professzora.

A professzor azt próbálta megbecsülni, hogy az amerikai földi sugárzású rádióadóknak mennyit kellett volna a DMCA életbelépése óta fizetniük abban az esetben, hogyha rájuk is az on line rádiókra kiszabott díjszabás lenne érvényes.

Pandora-Sues-ASCAP.png

A professzor a következő peremfeltételekkel számolt ( matematikát kevésbé kedvelő olvasók most ne figyeljenek)  a rádiók 24 órában működnek, az év minden napján és óránként 12 dalt játszanak.  A  dalonként fizetendő jogdíj mértéke az online rádióra kiszabott 1.1 cent/dal.   A hallgatottságot illetően pedig úgy számoltak, hogy a teljes amerikai népesség .8.8%-a tekinthető rendszeres rádióhallgatónak. A peremfeltételek alapján  Touve azt az eredményt kapta, hogy a földi sugárzású rádiók ebben az esetben 2,5 milliárd dollár (!!) jogdíjat nem fizettek volna be, évenként

Természetesen ez a szám azon felül, hogy hipotetikus, nagyon  elnagyolt számoláson alapszik, ennek ellenére roppant sok dolgot megmutat. A teljes rádiós iparág bevételei mintegy 15 milliárd dollár körül  lehetnek, így ezekkell a feltételezésekkel élve a földi sugárzású rádiók bevételeik mintegy 20%-át kellett volna jogdíj formájában befizetniük.  Még súlyosabb a helyzet, hogy a weben és hagyományos módon is sugárzó adókra vonatkozó jogdíjat  2.1 cent/dal- vesszük alapul. Ebben az esetben  4.7 milliárd dollár, vagy a teljes rádiós piac bevételeinek mintegy 38%-át kitevő jogdíjhátralék lenne a rádiós iparágban, évente!

A hipotetikus adatokat és a rádiós piac jelenlegi helyzetét alapul véve kijelenthető, hogy ezek a jogdíjak alapjaiban rengették volna meg a földi sugárzású rádiók ugyancsak meglehetősen törékeny üzleti modelljét.

Pontosan ezért az kevéssé valószínű, hogy a kongresszus  majdan úgy döntene, hogy  a jelenleg fizetésre nem kötelezett födi sugárzású rádiók számára is jogdíjat állapítana meg., hiszen ezzel tulajdonképpen rövid távon lehetetlenítené el a működésüket. Ugyanakkor viszont az online rádiók mentesítése a fizetés alól pedig az esetben a kormány által képviselt tartalomtulajdonosok érdekeit sértené, mélyen. A legvalószínűbb tehát vagy a jogdíjak mértékének helyben hagyása vagy kismértékben  való csökkentése, de a földi sugárzású adók mentességének meghagyása.  Ez utóbbi persze kiváltja,kiválthatja majd az előadók   morgolódását, azaz egyértelmű, a kongresszus valakinek az érdekeit sérteni fogja döntésével.  A kérdés csak az, mire voksolnak, kinek az érdeksérelme okozza a legkisebb politikai illetve gazdasági kárt…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr134917757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása