Free Music!

Az Apple gyakorlatilag megölte a tengerentúli egyedi letöltési piacot

2014. január 02. - Pléh Dániel

Az amerikai egyeid letöltési piac gyengélkedésének első jelei 2013 első félévében jelentkeztek. Érdekes módon 2012 karácsonya még a valaha volt egyik legerősebb rohamot hozta az egyedi letöltések esetében, 2013 első félévétől viszont már nem volt megállj a lejtmenetben.

Az év vége előtt- a karácsonyi adatok ismerete nélkül- ismételten érdemes egy pillantást vetni az amerikai egyedei letöltési piac második féléves teljesítményére.

us_tracksales_2013.jpg

Amint az, az ábrán is látható, a heti digitális eladási adatok alapján egyértelmű a folyamatos csökkenés. Az év elején, a karácsonyi ajándékkártyák beváltásának eltűnése után a heti 25 millió dolláros szintre esett vissza és alapvetőn a nyári uborkaszezon kezdetéig  egy viszonylag szűk, 23-26 millió dolláros sávban mozogtak a heti értékesítési  adatok.

Az ősz beköszöntével ugyanakkor a már-már megszokottnak mondható szezonális javulás nem jelentkezett, sőt, az amúgy már erősebb értékesítési potenciállal rendelkező hónapnak számító október során a heti dal eladásokból származó bevételek a 20 millió dolláros heti szint alá csökkentek.  

A látványos október eleji csökkenés pedig nehezen tudható be másnak, mint az egyedi letöltési piac abszolút piacvezetőjének, az Apple-nek  új, streaming piaci termékének, az  iTunes Radio szeptember végi indulásának!

Amennyiben a trend hosszabb távon is igazolódik, úgy annak több, lényeges hatása is lesz a jövőre nézve. Talán a legfontosabb, hogy az Apple számára az iTunes Radio minden eddiginél fontosabb termékké válhat! A csökkenő egyedi letöltési bevételek által okozott csökkenő iTunes bevételek kiváltására létrehozott termék ugyanis tovább csökkentette az egyedi letöltési bevételeket! Magyarul az Apple saját fő termékét kannibalizálta! Ami sok tekintetben kényszerhelyzetbe is hozza az iTunes Radio bevételtermelő képességét tekintve, ami egy hirdetés alapú, nagyon erős vetélytárssal rendelkező piacon az amúgy sem egyszerű feladatot most már sürgőssé is tette!

Persze az év eleji 35 millió dolláros szintről novemberre 20 millióra, azaz közel 50%-al csökkenő egyedi letöltési bevételeket  kár lenne figyelmen kívül hagyni, iparági szinten is! Egy ekkora csökkenés, méghogyha csak egyetlen, ámde hatalmas piacot is érint, akkor is jelentőséggel bír, így a karácsonyi adatokat is tartalmazó statisztikák, illetve majdan 2014 első harmadában megjelenő a streaming szolgáltatások növekedését is tartalmazó statisztikák régen ígértek ennyi izgalmat, mint jövőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr555649939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása