Free Music!

Száguld a streaming a szigetországban

2015. augusztus 01. - Pléh Dániel

A világ zeneipara számára, a legfontosabb, hogy a világ legjelentősebb ( ma már nem a legnagyobb..) zenei piacán, az Egyesült Államok zenei piacán mi zajlik. A tengerentúli piac ugyanakkor sok tekintetben speciális, piacain mi történik sok szempontból fontosabb. Éppen ezért az érdemes időszakonként a világ harmadik legnagyobb zenei piacának számító angol piacokat is mélyebben górcső alá venni.

ukmusic-1.png

Legutóbb, amikor a szigetországi piacokról írtunk, akkor éppen a streaming növekedése által indikált zeneipari bevétel növekedésről számolhattunk be. Azóta ugyanakkor Európa legjelentősebb zenei piacán is megjelent az a hatás, ami az Egyesült Államok piacán, azaz a streaming növekedése egyben az a lá carte letöltések visszaesésével is járt, jár.

A streaming növekedése olyan mértékű, hogy a közelmúltban a heti bűvös fél milliárd streamelt dalt is átlépte a brit zenekedvelők által meghallgatott dalok száma. Az évben eleddig a meghallgatott dalok száma pedig meghaladja a 11 milliárdot, az év végére pedig elérheti a 25 milliárdot is. ( 2013-ban egész évben streameltek 7.5 milliárd dalt   nagy-Britanniában)

anglia_2014_2015h1.jpg

A streaming tehát immáron Nagy-Britanniában is brutális ütemben növekszik. 2004-ben 65, idén az első félévben pedig közel 80%-al, és ezekben az adatokban a Youtube nem is szerepel!

A streaming növekedése ugyanakkor komoly, negatív következményekkel is járt, hiszen az a lá carte letöltéseket lényegében zuhanásba taszította. 2014-ben, a teljes évben több, mint 15, 2015 első félévében pedig 12%-al csökkentek a letöltésekből származó bevételek.

Eközben a fizikai CD eladások is csökkentek, ugyanakkor nem olyan meredeken, mint az egyedi letöltések , így az a faramuci helyzet alakult ki, hogy az angol zeneipar legrosszabbul teljesítő szegmensét jelen pillanatban a digitális letöltések jelentik, ami előrevetíti az angol zeneipari bevételek csökkenését…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr917034113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása