Free Music!

7 milliárd dolláros a világ elektronikus zenei forgalma

2017. július 27. - Pléh Dániel

A világ  digitális zeneiparáról és az abban zajló legfontosabb trendekről  az IPFI éves jelentése alapján  idén is írtunk már.  Speciális ámde nagyon érdekes terület az elektronikus zene, amelynek sajt éves jelentése van, melyet  a International Music Summit (IMS). ra időzítve jelentetnek meg.

dj-turntables.jpg

A legfontosabb tény: a világ elektronikus zenei ipara a 2015-ös évhez képest  3%-al növekedett. (ebben mind a digitális, mind  a fizikai, a fesztivál bevételek benne vannak. )  A többi zenei stílushoz hasonlóan masszív növekedés volt a dance  streaming bevételekben, szépen növekedtek a fesztivál bevételek is, különösen a 25 év alattiak körében   

edm_revenues.jpg

Az elektronikus zene digitális terjesztésében alapvetőn két, klasszikusnak semmi estre sem nevezhető szolgáltatás játszotta illetve játssza a fő szerepet. Az egyik a lét és nem lét szélén egyensúlyozó Soundloud, a másik pedig az ebben a küzdelemben már egyszer tulajdonképpen vesztő Beatport. 

A Beatport – amúgy roppant népszerű- streaming szolgáltatásának megszűnése  szerencsére nem jelentette  azt, hogy a Beatport alap terméke az a lá carte elektronikus zenei áruház megszűnt volna.   Olyannyira nem szűnt meg, hogy szemben a globális trendekkel a beatport elektronikus zenei letöltései növekedni tudtak!

edm_beatport.jpg

Az elektronikus zene sok tekintetben más, mint a többi zenei stílus, amiben azonban egyre inkább közelít a rocksztárokhoz, együttesekhez, az, az élő megjelenések jellege, száma és a belőlük származó bevételek. Ennek (is) köszönhetően napjaink vezető edm celebjei egyrészt előkelő helyezéseket érnek el a legjobban kereső zenészek között. Bevételeik pedig  mindezen felül még nőnek is.

Az elektronikus zene népszerűsége egyre nő ,így az alapvetően nem szegmens alapon felosztott zeneipari bevételek között zenei stílus lapján ez nevezhető a jövő egyik legfontosabb szegmensének. Mindez akkor, amikor a standard, 10 euró/hó alapú előfizetési modellek növekedési lehetőségei egyre szűkülnek, alapjaiban határozhatja meg a zeneipar digitális bevételinek növekedését.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5312612945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása