Free Music!

Spotify-osodik a TIDAL

2019. február 15. - Pléh Dániel

Az elmúlt években amikor a TIDAL-ról írtunk, híreket lényegében két csoportra lehetett osztani. Egyik csoportjuk a cég megszűnéséről, kifizetetlen számlákról, vagy esetleges akvizícióról szólt. Másik- alapvetően amúgy kisebb- része pedig arról, hogy az exkluzív tartalom segítségével milyen sikereket ért el a szolgáltatás.

Talán pontosan ez, azaz a TIDAl és tulajdonosának  lényegében kizárólag az exkluzív tartalmakra fókuszáló stratégiája és a termék, azaz a TIDAL fejlesztésének a tulajdonképpeni teljes hiánya volt az, ami a TIDAL legtöbb gondot okozta.

tidal_discovery.jpg

Ha lassan és csendben de mindez talán  a TIDAl vezetőségében is felmerülhetetett, ugyanis  végre komolyabb és érdemei fejlesztésekkel jelentezett a HD streaming cég.

1. My Mix playlist

A felhasználó korábbi hallgatottsági  története illetve a TIDAl kurátorai által összeállított, személyre szabott lejátszási listák nem mondhatóak újdonságnak a streaming piacon. A Spotify, az Apple évek óta  kínálja ezt a szolgáltatást, így éppen ideje volt, hogy ez a TIDAL esetében is elérhető legyen.   

tidal_mymix.jpg

A listák napi rendszerességgel frissülnek majd, lesz bennük előadó központú, stílus központú egyaránt és minél aktívabban használják a szolgáltatást, annál fontosabb találatokat adnak majd.

 2. Előadói rádiók

A streaming szolgáltatások  nagyon régóta szeretnének a rádiók helyére lépni, eleddig sikertelenül. A TIDAL ebben a tekintetben is valamivel a streaming piac vezetőitől lemaradva követte azokat.

Ebben is változás állhat be, ugyanis a TIDAL ahogyan ők nevezték „repriorizálta” az előadói illetve az album alapon létrehozható rádiók megjelenését, így azok mostantól hangsúlyosabb módon jelennek meg az a desktop illetve a mobil verziókban is. Ugyancsak finomodott, fejlődött maga az algoritmus, amely az előadói rádiókat vezérli, így a TIDAL reményei szerint nem csak  jobb helyen lesz majd látható a rádió szolgáltatásuk , hanem jobb is lesz

3. Stúdió minőségű zene mobilon

tidal-masters.pngPersze nem a TIDAl-ról lenne szó, hogyha  nem tett volna a  megújulás keretében egy újabb lépést a HD streaming élmény javítása érdekében is.  Ezúttal valóban jelentős lépést tett  Jay- z cége, olyan lépést, amellyel az egyre többek által kínált HD streaming  piacon valóban előnyre tehet szert.

Mostantól ugyanis a TIDAL, Android platformon, az angol MQA cég technológiájának köszönhetően valódi, stúdió minőségű zenehallgatási élményt nyújthat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az MQA  segítségével, a megszokott erősen tömörített, 44.1 kHz /16 bit -en működő, az eredeti stúdió minőségű felvétel 10%-át megtartó formátumok helyett, a stúdió felvételeket teljes tartalmukban megőrző, 96 kHz / 24 bit- es minta vételt használó technológiát használnak majd.

A stúdió minőségű tartalmak  elérését persze nem adja ingyen a TIDAL, amely külön nevet is adott ennek  a szolgáltatásának, TIDAL Masters néven.  A TIDAL Masters a már eddig is HD streaming előfizetők számára ingyenesen, extra költségek nélkül lesz elérhető. A  többi TIDAL előfizető pedig a havi 20 dollárba kerülő HD csomagra előfizetve érheti majd el.

Több korlát is lesz azonban. Egyrészt a tartalmaknak csak egy része érhető ( egyelőre) el stúdió minőségben, ezeket amúgy a TIDAL külön ki is emeli mint az alkalmazásaiban, mind a desktop verziójában a szolgáltatásnak.  Másodsorban pedig az MQA technológiája csak Android alapú telefonokon és azoknak is csak egy bizonyos részén  érhető el.

Összességében  azonban azt kell mondjuk, jó és fontos lépéseket tett a TIDAL, még akkor is, hogyha jó eséllyel mindezt már nagyon későn tette. Az exkluzív tartalom önmagban ugyanis nem elegendő a sikerhez, erre  talán pont Jay-z szolgáltatásának a története a legjobb példa…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr614519764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása