Free Music!

Tőzsdén a zeneipar korábbi fenegyereke a Napster

2021. március 24. - Pléh Dániel

A Napster név  ma már sokak számára talán nem is mond semmit, pedig ez az a márkanév, amely az ezredfordulón a legádázabb vitákat váltotta ki a zeneiparban dolgozók között. Azon a mai napig folyik a vita ( néha), hogy a Napster egy egyszerű kalóz zenei szolgáltatás volt, vagy a zeneipar nagy elszalasztott lehetősége arra, hogy milliókat vonzzon be a legális zeneletöltésbe.

napster_rhapsody-ipad.jpg

Utóbbi tulajdonképpen napjainkban, - amikor az audio streaming zenei szolgáltatások a kiadói bevételek egyre jelentősebb részét teszik ki és  markánsan növekednek-  egyre kevésbé meghatározó kérdés…

A Napster aztán a 2020-es évekbe legális szolgáltatóként éledt újjá, és lett a streaming audio piac egyik szereplője. Először a Roxio, majd 2008-tól a Best Buy tulajdonban volt a Napster név használati joga, mígnem 2011-ben került  a Rhapsody tulajdonába. A legális piacon a mindenkori Napster sokkal kevésbé volt sikeres elődjénél. A 2007-2008-as évek kezdetleges zenei szolgáltatásai között sem tudott meghatározó szerepet betölteni az új-Napster, annak ellenére sem, hogy többször felmerült például, hogy a Google akkor még csak formálódó zenei elképzeléseinek alapja lehetne...

Talán pontosan ezért-azaz a lassan de biztosan és folyamatosan gyengülő piaci pozíciónak- tudható be, hogy a Napster a koronavírus pandémia közepén tulajdonost váltott.  Pedig az eladó sem akárki volt, hanem a 2000-es évek elejének meghatározó szereplője, a Realnetworks.

Az eladó a múlt, a vásárló pedig sok tekintetben a jövő szereplője. A Melody VR egy virtuális concert élményt nyújtó angol startup, amely olyan virtuális koncerteket tesz elérhetővé amelyek vagy VR szemüvegen keresztül vagy okostelefonon élvezhetőek.   

Virtuális koncertek egy nem virtuális cégtől

 A Melody VR egy viszonylag idős, immáron 6 éves cég, melyet 2015-ben Anthony Matchett és Steven Hancock alapította. A cég és a szolgáltatás célja, hogy valódi koncertélményt nyújtson digitális platformokon keresztül. A cég arról is nevezetes, hogy   ez az egyelten virtuális koncert platform amelyen valamennyi fontos zenei kiadóval szerződése van, így azok tartalmai, előadói legálisan jelenhetnek meg a Melody VR felületein.

melodyvr-988x416.png

Az elmúlt években közel 650 előadóval dolgozott  együtt a cég, köztük   Post Malone, a Cypress Hill  a KISS, Kesha, Khalid, John Legend vagy éppen Kelly Clarkson adott koncertet a platformon.

Ha van startup, amelynek jól jött a koronvírus okozta pánik és lezárások, az a Melody VR volt. Amely annak érdekében, hogy biztonságban tudjanak virtuális koncerteket adni az előadók Londonban és Los Angelesben is COVID-1 biztos stúdiót építettet.

 A brit startup 70 millió dolláros áron vásárolta meg a hajdan kalóz site, később streaming szolgáltatás  90%-át. Maga a pénzügyi konstrukció ugyanakkor  felettébb érdekes módon valósult meg: Az brit startup 15 millió dollárt fizetett készpénzben, 11 millió dollar értékben adott át részvényeket az eladónak és mindemellett átvállalta a Napster 44 milió dolláros(!!) kintlevőségét a nagy zenei kiadók felé.

Mindez a 44 millió dolláros lényegében adósság azért tűnik roppant súlyos tehernek, mert a Melody VR a legutolsó 2019-es adatok szerint a cég 200 ezer(!!) font ( kb. 300 ezer dollár)  árbevétel mellett 16 millió fontos ( 19 millió dollár) veszteséget mutatott fel!

Ezen adatok ismeretében erősen kérdéses, hogy a Melody VR  mi alapján is volt képes és mert vállalkozni a Napster és az út tulajdonló cég felvásárlására? A legvalószínűbb, hogy egy ún. reverse merger vagy reverse IPO esetével állunk szemben, azaz amikor a sokkal kisebb cég egy sokkal nagyobb céget vásárol fel és lép a tőzsdére. A működésben mindez pontosan és jól tetten is érhető: Az akvizíció utáni átmeneti időszakot követően, amikor a két cég működés párhuzamosan zajlott Seattle-ben illetve Londonban, a mostantól a működést a Napster  amerikai központjából irányítják!

Mindez decemberben meg is történt, és kicsit több, mint 20 évvel azután, hogy a Napster a zeneipar megrontójaként szerepelt a címlapokon, szép csendben tőzsdei cég lett. Hogy a történet innen merre, milyen irányba megy majd tovább, az egyelőre talány és persze legfőképpen attól függ, hogy a Melody VR koncepciója- azaz, hogy integrálja a virtuális koncertélményt a streaming zenei szolgáltatással-  hogyan tud majd működni az új, koronavírus által megtépázott zenei világban.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr6016198274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása