Free Music!

Ismét kudarc volt a Deezer tőzsdei megjelenése

2022. augusztus 21. - Pléh Dániel

A Deezer történetének legjelentősebb fordulata történt 2015-ben, amikor a Spotify-t üldöző cégről a tőzsdére meneteli folyamat közepén kiderült, hogy a telekommunikációs cégekkel érvényben levő szerződéseik alapján kommunikált ügyfelek egy jelentős része inaktív, azaz nem volt a Deezer felhasználójának mondható.

deezer_earphones.jpg

A francia cég ezt követően aztán hosszú építkezésbe kezdett és idén látta elérkezettnek az időt arra, hogy  ismét megpróbálkozzon a tőzsdére lépéssel. ( a módszerről lejjebb írunk)

Július 5-én aztán eljött a nagy nap és a cég  megjelent az Euronext kereskedési rendszereiben.  Sok köszönet mondjuk nem volt mindebben. A francia cég az idei év tőzsdei szempontból talán legrázósabb időszakában jelent meg a parketten.

deezer_ipo.png

A nyitónapon a francia cég részvényei közel 30%-ot estek a nyitóárhoz képest, és 6 eurós áron zártak. Ha nem is ilyen brutális mértékben, de a csökkenés azóta is folytatódott. A részvények a mai napon ( augusztus 12)  4,5 eurós áron cseréltek gazdát.

A mentőöv?

Sokat, nagyon sokat dobhat a Deezer részvények értékén az az együttműködés, amelyet az RTL csoporttal kötött.  Amikor az év elején az együttműködés bejelentésekor írtunk róla, még nem volt ismert, hogy pontosan hogyan, milyen formában lesznek majd integrálva a Deezer tartalmai.

rtl_1200x675-1.png

Mostanra lehullott a lepel, ugyanis a napokban tjára indult az RTL zenei szolgáltatása, RTL Musik+ néven. A szolgáltatást az RTL+ előfizetők vehetik majd igénybe. Számukra a Deezer közel 90 millió dalból álló zenei adatbázisa és közel 5000 szerkesztők, zenei szakértők által összeállított lejátszási lista válik elérhetővé.

Az RTL számára kulcsfontosságú, hogy a TVs és videós tartalmakon kívül is olyan tartalmakat tudjon kínálni, melyek kellően vonzóak. A Deezer ebben nagy segítségére lehet a német cégnek. Az RTL pedig nagyon sokat segíthet a francia cégnek abban, hogy növelje előfizetőszámát.

Hogy mindez mit jelent a Deezer számára? Nem feltétlenül a világvégét, még akkor sem, hogyha a részvény az elmúlt 6 hétben elvesztette értékének a felét. Azt azonban markánsan mutatja- amit alapvetően maga a piac is- , hogy a Deezer a jelenlegi streaming audio piaci verseny másodvonalába tartozik csupán.  Mindez pedig 2022-ben nem jelent többet, mint 600-700 millió dolláros piaci kapitalizációt.  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3617878429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása