Free Music!

A Warner visszavonja tartalmait a Last. Fm-ről!

2008. június 09. - Pléh Dániel

Gyakorlatilag, mint egy hirtelen nyári zivatar esetén, úgy jelentek meg a koromfekete viharfelhők a last.fm égboltján. Néhány napja ég arról számoltunk be, hogy a közösségi site több, nagy vertikális portálon fog megjelenni, az oldalakba beépíthető rádiólejátszójába.

Mindezek után a hétvége előtt jelentette be a Warner Music, hogy meghatározatlan időre kivonja tartalmait a közösségi site oldalairól. A hivatalos indoklás meglehetősen prózai: az elmúlt időkben indult, hasonló jellegű alapvetően inygenes közösségi szolgáltatások (Imeem,Lala, Myspace) esetében a Warner kecsegtetőbb és jobb megállapodásokat tudott kötni, s ezekhez viszonyítva a Last.Fm-el között megállapodás már nem volt megfelelő a Bourbank-i lemezvég számára, A tényleges okok között a Warner vezető tisztségviselői három fő indokot említettek. Elsőként hiányolják, hogy a Last.Fm nem vezette be az előzetesen tervezett, előfizetés alapú szolgáltatást. Második okként a jelenlegi, ingyenesen elérhető szolgáltatásból származó bevételek lényegesen elmaradtak, elmaradnak a kiadó által remélttől, elvárttól(?). Harmadsorban ezen bevételek (amelyek a hirdetési bevételekből, valamint a per stream díjakból állnak össze) alacsonysága miatt további, a nem közvetlenül a rádióval kapcsolatos Last.fm oldalak (pl. főrumok) bevételéből is részesedni kívánnak.

A Warner bejelentését a Last. Fm és a tulajdonos CBS képviselői is megerősítették, hangsúlyozva egyrészt, hogy a másik három nagy nemzetközi kiadóval további egy évre sikerült meghosszabbítani a megállapodásokat, illetve hogy a Warnerral is folytatódnak a tárgyalások a megállapodás meghosszabbítását/újramegkötését illetően.

Ennyi tehát a hivatalos, és a félhivatalos álláspont. A hír jelentősége azonban nem igazán ez! Az elmúlt 8-12 hónapban a zeneipar „buzzwordje" a hirdetés alapú szolgáltatások támogatása és térhódítása volt. Lépten nyomon jelentek meg az újabb és újabb szolgáltatások, melyekhez a kiadók rövidebb-hosszabb várakozás után odaadták tartalmaikat. Ez, a szép, rózsaszín időszak ért véget ezzel a bejelentéssel, s kezdődött el a vártnál hamarabb a zenei közösségi siteok szelekciója.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr30635146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása