Free Music!

Statisztikák a Spiralfrogról

2008. július 06. - Pléh Dániel

Az újfajta digitális zeneterjesztési modellek közül a hirdetés alapú, de a felhasználók számára ingyenes modellek örvendenek az elmúlt hónapokban (évben?) a legnagyobb népszerűségnek.

A listát, anno a hajdani Napster alapító, Joe Mohen által alapított Spiralfrog nyitotta meg, tavaly ősszel. A szolgáltatás modell forradalmian új (volt) : a látogatók ingyen tölthetnek minden zenét a portálról, (DRM védett formátumban) cserébe viszont hirdetéseket kell megtekinteniük. A keletkező hirdetési bevételnek mintegy harmada marad a cégnél, a fennmaradó kétharmadon pedig a modellben résztvevő tartalomtulajdonosok osztoznak.

Mohen, a napokban adott interjújában először árult el számadatokat a szolgáltatásról. Állítása szerint havonta 6 millió egyedi látogatót vonz a szolgáltatás. A szolgáltatás az Egyesült Államokban és Kanadában érhető el, ami a két ország lakosságát összeadva, egyrészt 1.8%-os teljess népességre vetített másrészt pedig a két ország 88 millió 15 és 34 év közötti lakosa között 7.4%-os elérést jelent,ami egy fél éve indult szolgáltatás esetében egészen szenzációs adat!

Magával a szolgáltatással kapcsolatban a legnagyobb kihívést jelenleg az jelenti, hogy a látogatók megtalálják a kívánt zenét. Mohen elismerte, hogy a megkezdett keresése közel felénél nem találják meg a keresett dalt Az oldal látogatói. Ezért is fektetnek egyre nagyobb energiát abba, hogy a még hiányzó két major kiadóval (SONY BMG illetve Warner) a lehető leghamarabb tető alá hozzák a megállapodást, s ezért törekednek arra, hogy minden független kiadóval megállapodjanak.

Az egyre inkább elterjedő DRM mentes tartalomterjesztési hullám ellenére a Mohen állítása szerint nem tervezik, hogy a Spiralfrog is elkezdené DRM mentes formában elérhetővé tenni a zenéket.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr50635129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása