Free Music!

BREAKING: Elindult hódító útjára a MySpace Music

2008. szeptember 26. - Pléh Dániel

Addig-addig ígérték, ígértük eljövetelét és annyiszor kellett csalatkoznunk, hogy tényleges piacralépésekor  szinte meglepődtünk. Igen, a tegnap, a magyar idő szerint késő éjszakai órákban útjára indult Myspace Musicról beszélünk

A legfontosabb nemzetközi zenei blogok azonnal elkezdték a szolgáltatás kivesézését, elemzését. Az első teszten azonban úgy tűnik átment a szolgáltatás, ugyanis a bloggerek az induláskor megszokott, gyermekbetegségeken felül, koncepcionális problémát nem találtak a szolgáltatásban.
myspacemusc_nyito.jpg
 

A legtöbb kritika a nyitóoldalt illeti, mely inkább hasonlít egy entertainment portál nyitóoldalára, mint egy zenei közösségi site nyitóoldalára.  Fantasztikusan használja ki ugyanakkor a portál a myspace hatalmas közösségében rejlő erőt. A felhasználók láthatják a barátaik által létrehozott playlisteket,(a playlist funkcionalitás amúgy is a középpontban van az egész site koncepciójában) a keresés nagyon jól kialakított, rendkívül hasznos, hogy bármilyen dalt, egyetlen kattintással playlistbe lehet helyezni. Nagyon erős és látványos a video oldal.

A portál legfontosabb eleme maga a player oldal, ennek megfelelően a hirdetések leghangsúlyosabban itt jelennek meg. Maga a player szép és okos, ellenben a kapcsolódó előadói információk megjelenítése eléggé szétszórt.
 

Nagy várakozás előzte meg a site zenevásárlási részének kialakítását, illetve a kiszolgáló partner kiválasztását egyaránt. Azt, hogy a partner az Amazon lesz, pár hete már tudni lehetett, az ingyenes streaming tartalmak és a vásárlási lehetőség összekapcsolásának mikéntjére azonban csak az indulással derült fény. A legnagyobb probléma az első benyomások alapján az vele, hogy az Amazon által megalkotott  online vásárlási élményt nem sikerült  átültetni ide.

Rendkívül sok kritika éri ellenben a Myspace-t a tartalmak kapcsán. Egyrészt még a major kiadók tartalmainak észrevehető hányada is hiányzik (nagyon könnyű olyan, klasszikus és kihagyhatatlan előadókat találni, akiknek a zenéi még nincsenek feltöltve a szolgáltatásba) Ennél is nagyobb visszhangot váltott ki a független kiadói tartalmak gyakorlatilag teljes hiánya, melynek következtében többek közt olyan előadók dalai nem érhetőek el, mint Björk vagy a Franz Ferdinand.
 

Végső értékelés? Érezhető még a festékszag az új portálon, rengeteg taralomnak kell még felkerülnie, bizonyos szolgáltatások (pl.jegyrendelés) még el sem indultak. Az azonban, amit a koncepció bejelentésekor a legtöbb zeneipari szakértő megjegyzett, a site indulása után is megerősíthető: A MySpace Music az elkövetkezendő év, évek a digitális zeneterjesztést legjobbam megreformáló szolgáltatása lehet.     

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr38683629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása