Free Music!

Kútba esnek a Facebook zenei tervei?

2009. január 15. - Pléh Dániel

A Facebook MySpace Music vetélytárs zenei szolgáltatásáról pár nappal ezelőtt írtunk, amikor is a tendereztetési fázisról kiszivárgott információkkal foglalkoztunk. A ma napvilágot látott újabb információk alapján nem kell túlzottan merésznek lennünk ahhoz, hogy kijelentsük,rövidebb-hosszabb (?) időre a projekt léket kapott.

 

A Facebook, a szolgáltató kiválasztásával párhuzamosan ugyanis a saját fejlesztés ötletét nem elvetve, maga is megkezdte a tárgyalásokat a kiadókkal, s viszonylag rövid idő alatt a 4 közül hárommal (EMI,Universal, SONY BMG) megállapodásraközlei állapodba jutottak, a kiadók között már régebb óta meglevő Total Music koncepció alatt és annak feltételeivel.

 

A direktíva értelmében a website (nem feltétlenül csak a Facebook) ingyenesen streamelheti a direktívában résztvevő kiadók tartalmait, ennek ellentételezéseképpen azonban a keletkező reklámbevételt valamint a felhasználókról rendkívül sok, értékes adatot át kell adnia a Total Music üzemeltetőjének, a Ruckus Networknek. A Facebook esetében pontosan ezek voltak a Total Music által ajánlott feltételek, melyeket azonban a tárgyalásokhoz közel állókra hivatkozó blogok szerint a Facebook mereven elutasított,egyrészt a felhasználói adatok átadása, másrészt a hirdetés bevételek teljes átadása miatt. Maga az ajánlat pedig bizonyos értelemben gáláns volt, hiszen a MySpace, amely közös céget hozott létre erre a célra a kiadókkal, minden lejátszás után fizet a kiadóknak. Igaz, a hirdetési bevételek nagyobbik részét is megtartja.  Egyes feltételezések szerint ugyanakkor a megállapodás elmaradásának nem ez volt az elsődleges oka, hanem a Warner Music ellenállása. A kiadó ugyanis jelentős hányadban tulajdonosa a Lala.com-nak, így az ő számukra a Facebook megállapodás hatalmas lehetőség lenne. a Lala korlátaitazonban ismertek, s a Facebook igényeit messze nem elégítik ki.

 

Mindez a Facebook-t váratlanul nehéz helyzetbe hozza, hozta. A jelenlegi, tulajdonképpen egyre romló gazdasági helyzetben nehéz lesz újabb, befektetői dollárokat találni egy a MySpace Music-ot hasonló színvonalú streaming szolgáltatáshoz . A Total Music megállapodást a Warner blokkolja, a Warner által favorizált szolgáltató pedig nem megfelelő a Facebook igényeinek. Lépni márpedig lépnie kell a Facebook-nak,  MySpace Music továbbra is terjeszkedik, folyamatosan bővíti repertoárját, ez pedig hosszabb távon a két közösségi óriás versenyében is komoly szerepet játszhat, nem a Facebook javára…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr41880841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása